Index Vakbarát Hírportál

Bencsik: Orbán nem mondott semmit az állami hirdetésekről

2015. január 15., csütörtök 17:14

Cáfolta Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, hogy Orbán Viktor kormányfő egy múlt heti találkozón azt mondta volna, hogy ezután a kormány a közmédiára koncentrál, és csak ott jelentet meg hirdetéseket. Bencsik András az MTI-nek csütörtökön úgy nyilatkozott, valóban volt egy kétórás találkozó, múlt pénteken délután a Parlamentben, de ezen nem csak jobboldali médiumok vezetői voltak jelen,

Bencsik szerint a beszélgetésen Orbán Viktor értékelte az elmúlt évet, és megfogalmazta az idei kormányzati ciklus kihívásait is, de pénzről szerinte nem volt szó.

Még egy cáfolat, Rogántól

Nem engedte el a jobboldali sajtó kezét Orbán Viktor miniszterelnök, szó sem volt erről azon a találkozón, amelyet január elején tartottak – mondta el Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy háttérbeszélgetésen az origo szerint. Szólt arról is, hogy évek óta vannak ezek a beszélgetések a jobboldali irányultságú lapok tulajdonosaival.

A mostani megbeszéleseken felmerült, hogy az érintett médiumok tulajdonosainak az a feladata, hogy ezeket a cégeket a legjobban menedzseljék a piaci viszonyok között is. A frakcióvezető szerint létezik egy olyan megállapdás, amely szerint a közmédia nem halászhat el embereket az érintett cégektől. 

A Vs.hu csütörtökön írta, hogy több forrásból is úgy értesültek: Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jövőben a közmédiát tekinti a legfontosabb csatornának a kormány és a Fidesz üzeneteinek közvetítésére. A lap szerint Orbán Viktor közölte a jobboldali sajtó képviselőivel, hogy a jövőben a közmédiára támaszkodik a kormány, és ne számítsanak arra, hogy jelentősebb mértékű állami hirdetéshez jutnak a következő időszakban, a saját lábukon kell majd megállniuk.

A találkozóra a miniszterelnök mások mellett Gajdics Ottót, a Lánchíd Rádió főszerkesztőjét, Borókai Gábort, a Heti Válasz vezetőjét, Liszkay Gábort és Élő Gábort a Magyar Nemzet, illetve a Mno.hu főszerkesztőjét; valamint Bencsik Andrást, a Demokrata első emberét hívta meg.

A Vs.hu megkereste a találkozó résztvevőit. Élő Gábor sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést. Borókai Gábor megerősítette a találkozó tényét, de szerinte többen vettek részt rajta. Borókai az elhangzottakról csak annyit írt a lapnak, hogy „elégséges végigtekinteni a kormányközelinek mondott sajtó oldalain, és megtapasztalható, hogy azokon ősz óta állami hirdetés csak nagyon szórványosan jelent meg, míg a mostani miniszterelnökségi kampány egyáltalán nem érhető tetten”.

Rovatok