Index Vakbarát Hírportál

Egy valag pénz ér az angol futball

2015. február 11., szerda 11:37

Az angol Premiership tévés közvetítési jogait 7,8 milliárd dollárért (2 131 350 000 000 forintért) vette meg két tévéadó. Három évre szól a szerződés. A megállapodás aláírása után mindenki elégedetten mosolygott, pedig a jogokat megvásárló Sky és BT 71 százalékkal többet fizetett értük, mint a legutóbbi szerződéskötéskor. A nagyobb részt a Sky műholdas szolgáltató fizette, 6,4 milliárd dollárt, ezért öt csomagot kapott meg, a BT-nek kettő jutott, 1,46 milliárd dollárért cserébe. A szerződés 2016-ban lép érvénybe, és 2019-ig érvényes.

A jogokért elég heves csatározás folyt három médiagigász között: a nyertesek mellett katari BeIN Sports, és a Eurosportot nemreg felvásárló Discovery Communications is szerette volna megkaparintani őket, de ezek szerint a Sky-BT-párosnak mélyebb volt a zsebe. A magasabb jogdíjak miatt az előfizetők érthetően aggódhatnak, hiszen valahonnan ki kell termelni a különbözetet. Ezzel kapcsolatosan a Sky sajtófőnöke azt nyilatkozta, hogy nem akarnak drasztikusan emelni az előfizetési díjon, és más módszerekkel igyekeznek pénz keresni az iszonyú drága angol futballon.

Csak összehasonlításképpen pár adat: az ESPN amerikai sportcsatorna tíz évre 15,2 milliárd dollárt fizetett az NFL-nek a hétfő esti amerikaifutball-meccsek közvetítési jogaiért. Ez idényenként 16 meccset jelent. Ha ehhez hozzávesszük a vasárnapi mérkőzésekért a CBS és a Fox által évente fizetett 1,1 -1,1 milliárd és az NBC-től érkező 950 millió dollárt, valamint hat csütörtök esti meccsért elkért 275 milliót (CBS), akkor az amerikaifutball tévés jogai tíz évre ötven milliárd dollárt érnek.

Az meg 13 662 500 000 000 forint.

Rovatok