Index Vakbarát Hírportál

Ha a Financial Times nem igazít helyre, a kormány perelni fog

2015. március 17., kedd 15:38

Ha a Financial Times nem közöl helyreigazítást a paksi bővítésről szóló múlt heti, a magyar kormány szerint hamis és félrevezető cikke miatt, a kabinet joga útra tereli az ügyet

- közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-vel. 

A lap ugyanis azt írta, leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Az egyik szerző, Andrew Byrne a Twitteren is megvédte a cikket: „A magyar kormány szerint a paksi bővítés megy tovább, de azt elismerik, hogy az Euratom változtatásokat kért az üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződésben. Továbbra is fenntartjuk a cikkünk állításait.” Az Euratommal kapcsolatban azt írja a cikk, hogy azt nehezményezték, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól importált volna nukleáris üzemanyagot.

A cikk szerint a döntés blokkolja a paksi bővítést – ha Magyarország nem hagyja annyiban, újabb fűtőanyag-megállapodást kell kötnie, vagy jogi lépéseket kell kezdeményeznie az Európai Bizottság döntése ellen. A kormány és az FT véleménye nagyjából ebben tér el, hiszen a kormány szerint a szerződésben kértek változtatásokat, de ez a projekt megvalósulását nem befolyásolja. A lehetséges EU-s kifogásokról januári cikkünkben írtunk. 

Navracsics Tibor az Indexnek megerősítette  a Financial Times értesülését, miközben Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár határozottan cáfolta, és jelezte, hogy az ügyben helyreigazításért folyamodtak a Financial Times szerkesztőségéhez, illetve ezek szerint perrel is fenyegetnek. 

Rovatok