Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Top Gear producere

2015. április 7., kedd 08:27 | aznap frissítve

87 éves korában meghalt Derek Smith, a világ legnépszerűbb autós magazinműsorának számító Top Gear alapító producere, írja a Hollywood Reporter. 1967-től dolgozott a BBC-nél, első saját műsora a fegyveres alakulatokkal, utazással, történelemmel és politikával foglalkozó Farming volt.

A kedélyes stílusú autósmagazin ötlete 1977-ben fogalmazódott meg benne, amikor keresztülsétált a BBC Pebble Mill stúdiójának hatalmas parkolójában. 1986-ig személyesen felügyelte producerként minden egyes epizód elkészítését.

Az ezután következő majdnem 30 évben a Top Gear a világ legismertebb és legnépszerűbb autós franchise-a lett, ami a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült azzal, hogy több mint 200 tévécsatornának eladták a vetítés jogait.

A Top Gear az utóbbi hetekben azonban nemcsak a népszerűsége miatt került be a hírekbe, hanem az átmeneti megszűnése miatt is: Jeremy Clarkson műsorvezetőt ugyanis kirúgták, miután egy newcastle-i hotel ebédlőjében szidalmazta és megütötte az egyik producert. Állítólag azért tette, mert a munkatársa nem intézte el nekik a vacsorát egy fárasztó forgatási nap végére.

Ezután Clarkson mindenkivel összebalhézott,  és letiltotta a BBC a képernyőjéről  a már dobozban lévő, de még be nem mutatott adásokat.  A Top Gear másik két ikonikus karaktere, Richard Hammond és James May szerződése márciusban lejárt, egyelőre azonban szolidárisak Clarksonnal, és nem hosszabbítottak szerződést a BBC-vel.  

Rovatok