Index Vakbarát Hírportál

Több százmilliót fizet ki végkielégítésekre az MTVA

2015. április 16., csütörtök 08:43

Folytatódnak a leépítések a MTVA-nál, mint azt mi is megírtuk, mintegy 160 ember elbocsátását tervezi az MTVA. A folyamat azonban akár májusig is elhúzódhat. Az érintett munkavállalókkal már közölték, hogy munkaviszonyuk meg fog szűnni. Az MTVA a Világgazdaságnak elmondta, a csoportos létszámcsökkentés indoka is igen sokrétű volt, ezért több munkakört érint a leépítés, a műsorgyártásban részt vevők mellett az adminisztrációs feladatokat ellátókat is.

A Vs.hu úgy tudja, a leépítés a végkielégítések miatt jelentős kiadást is jelent a közmédiánál: információik szerint végkielégítésekre összesen akár 200-400 millió forintot is kifizethetnek, bár sokakra érvényes a 75 százalékos különadó. Számos közös megegyezés született, gyakori a legalább 6-9 hónapos végkielégítés, és akad közel 50 éves munkaviszonnyal is rendelkező dolgozó.

Ha az ember végez egy kis fejszámolást, és mondjuk a legalacsonyabb verziót vesszük figyelembe, miszerint 200 milliót fizetnek ki 160 emberre, akkor is fejenként több mint egy milliós végkielégítést kapnak a dolgozók (1,25 milliót), de ha a nagyobb változattal számolunk, akkor fejenként két és fél milliót. Tovább számolva a dolgokat: ha valaki 1-2,5 milliós végkielégítést kap meg 6-9 hónapnyi bérként, akkor mennyit kereshet? Akárhogy is számoljuk, arra a következtetésre jutunk, hogy igen jók a fizetések az MTVA-nál.

Ennek ellenére aggódnak az MTVA dolgozói, hiszen nemrégiben változott úgy a munkaviszonyuk, miszerint kötött helyett kötetlen munkaidőben alkalmazzák őket, ami azt jelenti, hogy a cégnek nem kell a túlórákat kifizetni.

2011-ben két hullámban 900 embert, 2013-ban 200 embert bocsátottak el a közmédiától, első körben a „politikailag megbízhatatlan” régi munkatársaktól szabadultak meg – köztük az M1 Híradó, az Este, a Parlamenti Napló és a Kultúrház szinte teljes stábjától –, ezután számolták fel a vidéki stúdiókat és a regionális műsorsugárzást. Ennek ellenére az MTVA költségvetése folyamatosan nő, jövőre már 80 milliárdból gazdálkodhatnak. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója korábban már bejelentette, hogy a mostani leépítést a közeljövőben újabb hullám követi. A közmédia honlapján elérhető adatok szerint 2014 negyedik negyedévében 2388 fő volt az alkalmazottak átlagos létszáma.

Az MTVA március 15-én megtörtént struktúraváltása egyelőre nem turbózta fel a nézőszámot.

Rovatok