Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a BBC stábját Katarban

2015. május 18., hétfő 13:36

Katar miniszterelnöke azért hívta meg a BBC tévéstábját, hogy a bevándorló munkásoknak készült szállásokról forgathassanak riportot, de amikor elkezdtek plusz anyagot gyűjteni, mindenféle ok nélkül börtönbe zárták őket. A BBC honlapján Mark Lobel részletesen leírta, hogyan zajlottak az események.

A stáb két estét töltött a börtönben, majd folytathatták a szervezett sajtókörutat.

Különböző emberjogi szervezetek - így az Amnesty International - többször is élesen támadták a katari vezetést, amiért majdhogynem teljes jogfosztottságban dolgoztatja a munkavállalókat a különböző építkezésekenél, írja MTI. Egy tavalyi tanulmány szerint a dohai kormány 964 olyan vendégmunkás halálát ismerte el, akik a vb-létesítmények körül vállaltak munkát.

A The Guardian korábban arról számolt be, hogy az áldozatok jelentős része a munkavállalók zömét alkotó nepáli volt, közülük eddig négyszáznál is többen veszítették életüket a stadionépítéseken. Katarban a munkaadók megtehetik, és meg is teszik számos esetben, hogy elveszik munkásaik útlevelét, önkényesen túlóráztatják őket, visszatartják a fizetéseket, s a távozni akarók munkahelyváltását is meg tudják gátolni.

Rovatok