Index Vakbarát Hírportál

300 ezer forintra bírságolta az NMHH az MTV-t

2015. június 4., csütörtök 15:58

A Médiatanács a keddi ülésén 300 ezer forintos bírságot szabott ki a Magyar Televízió Zrt.-re, amiért februárban 16-os karika helyett 12-es karikával, és a törvényben előírtakhoz képest túl korán, 21 óra előtt kezdte vetíteni a Pop, csajok, satöbbit - írja legfrissebb jelentésében az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság. Az indoklás szerint a köztévé egy éven belül korábban nem követett el ilyen jogsértést, és az aggályos elemek a 20:30-as kezdésnek köszönhetően valóban csak a törvényben megszabott 21 óra után kerültek képernyőre, a Médiatanács a fokozatosság és arányosság elve szerint járt el.

Kész szerencse, hogy egyéves időintervallumot nézett a Médiatanács, hiszen így nem volt súlyosbító körülmény az a fiaskó, amikor 2013-ban Eva Green meztelenkedős Camelot tévésorozatát 12-es karikával vetítette a köztévé 13:25-től.

De nem is ez a legizgalmasabb pont a hírlevélben, hanem hogy a Médiatanács

hatósági eljárást indult a TV2-vel szemben a bulvárbűnügyi hírarány túllépése miatt.

A Tv2 ugyanis az NMHH szerint idén a hírműsoraiban, éves átlagban túllépte a bulvárbűnügyi hírek maximális arányára vonatkozó, a törvényben meghatározott húsz százalékos határt (21,8%), az egész évet tekintve pedig 6 óra 43 perccel több ilyen hírt adott közre a megengedettnél.

A Médiatanács elfogadta a hatóság legfrissebb elemzését, amelyből kiderül, hogy egyedül a TV2 haladta meg a három jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóra vonatkozó törvényi korlátot a hírműsorok bűncselekményekkel foglalkozó bulvárhíreit illetően, az RTL Klubon ez az arány 13,8 százalék, a Class FM-en 10,1 százalék.

Túl sok a bűnügyi hír?

A hatóság összehasonlításképp megvizsgálta a közszolgálati adókat is: a 2014-es arány a Duna Tv-n 0,9 százalék, a Kossuth Rádió Déli Krónikájában 1,3 százalék, az M1 esti híradójában 2,3 százalék volt. A hatóság a törvényi rendelkezésekből kiindulva elkülönítetten kezelte a demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló bűnügyi híreket az összes bűnügyi híren belül. Utóbbiak, valamint a katasztrófák, balesetek együttes aránya a Tv2 híreinek 58,2 százalékát tett ki, az RTL Klubnál 38,2 százalékot.

Ebbe beleértendőek

A Médiatanács emellett arra az összefüggésre is rájött, hogy

a legnagyobb nézettséget elérő televíziós csatorna adta közre a legtöbb bűnügyi hírt.

A bűnügyi hírekben Budapest erősen felülreprezentált: noha a magyarországi bűncselekményeknek csak 13 százaléka történik a fővárosban, mégis az elektronikus médiában kétszer olyan gyakran szerepelnek ezek a beszámolók. A gyilkossági hírek 40 százaléka pedig nem friss ügyet tárgyal, hanem olyanokat, amelyek bírósági szakaszban állnak vagy még nem sikerült a felderítésük.

Rovatok