Index Vakbarát Hírportál

Nem tűnnek el a kereskedelmi tévék, csak hátrébb sorolják őket

2015. június 25., csütörtök 08:51

Június 30-án két dolog történik, ami befolyásolja a tévézési szokásainkat, de ezek közül leginkább csak az egyik lesz az, amiből az átlagnéző érzékelni fog valamit. Júliustól kezdődően ugyanis bővülnek és a jogszabályi változásoknak megfelelően a digitális TV-szolgáltatásokban az első csatornahelyekre kerülnek a közszolgálati műsorok, ami köznyelven annyit jelent, hogy ha eddig az első programhelyen volt az RTL Klub és a kettesen a TV2, akkor ennek jövő hét szerdán nyugodtan búcsút inthetünk - legalábbis egy időre.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tájékoztatása szerint június 30-án megszűnik az M1, M2, Duna és Duna World tévécsatornák hagyományos felbontású sugárzása az Eutelsat 9A műholdról. Ez közvetlenül azokat illeti, akik nem kábelelőfizetéssel, hanem saját műholdvevővel nézik a köztévés műsorokat, hiszen ha nem hangolják át vevőkészülékeiket, akkor július 1-jén nem a Híradóra ébrednek majd, hanem üres képernyőre. A köztévék korszerűbb, jobb kép- és hangminőséget biztosító nagyfelbontású változata már egy ideje elérhető, így semmi akadálya nincsen, hogy áthangoljuk a műholdvevőket, ráadásul a műhold pozíciója változatlan, így a parabolaantennát nem kell elforgatni.

A fentiek a szolgáltatókra is vonatkoznak, azaz nekik is át kell hangolniuk a berendezéseiket, de ez a kábeles végfogyasztót nem érinti, illetve nem úgy, ahogy a parabolaantennás társait, hiszen otthon nem kell hangolnunk semmit a készüléken. Ugyanez vonatkozik a MinDigTV előfizetőire is egyébként. A lényeg, a többséget érintő változások azonban csak most jönnek: mivel az Országgyűlés elfogadta a médiaszolgáltatásokról illetve a digitális televíziózásról szóló törvények módosítását, július 1-jétől a műsorterjesztők a digitálistévé-szolgáltatásokban alapbeállításként egységesen a csatornasorrend első helyein szerepeltetik a közszolgálati tévéadásokat. Ez azt jelenti, hogy az MTVA műsorai egységesen az első programhelyekre kerülnek, így több tévéadást is a megszokottól eltérő, új helyen kell keresni. 

A teendőnk ezzel kapcsolatban tulajdonképpen semmi, ha valakinek megfelel az új csatornakiosztás, és örül annak, hogy az első hat programhelyen az M1, az M2, a Duna, az M4 Sport, a Duna World és a később elindításra kerülő M6 található, akkor nem kell még kicsit sem varázsolnia a set-top boxok távkapcsolóival. Egy kicsit bonyolítja a dolgot, hogy amennyiben szolgáltatóknál nagy felbontású, azaz HD-adások is elérhetők, úgy a közszolgálati tévéműsoroknak ezeket a változatait is az első helyek között kell szerepeltetniük, ezután következhet a sorban a többi csatorna.

Ha az új rendszer nem tetszik, akkor érdemes újra áttekinteni a tévécsatornák sorrendjét és beprogramozni az új adásokat, illetve, ha lehetséges, a kedvenc csatornáinkat másik programhelyre átmozgatni vagy felvenni a a kedvencek listájára, hogy továbbra is az első programhelyeken jelenjenek meg. Ez nem minden set-top boxon vagy digitális vevőkészüléken valósítható meg, de amennyire tudjuk, a három legnagyobb szolgáltató közül kettő, a UPC és a Telekom eszközein igen, csak melózni kell rajta egy kicsit. A változás a nézők több mint kétharmadát érinti, hiszen jelenleg a háztartások 70 százalékában (közel hárommillió otthonban) digitálisan televízióznak.

Az átállásra ugyan már július 1-jén sor kerül, de az első új adó, az M4 Sport csatorna csak július 4-től lesz elérhető, eleinte ráadásul nem is teljes kínálattal, azt majd csak július 18-tól láthatjuk. Az újabb, M6 nevű köztévé elindulásának pontos időpontja egyelőre ismeretlen, de a programhelyek közé már most bekerül, legalábbis a digitális szolgáltatásoknál. Hogy aztán szerdától mi lesz látható a helyén, monoszkóp, csatornapromó, statikus felirat, vagy a nagy büdös semmi, azt meglátjuk.

Az MTVA ezt javasolja a szolgáltatóknak

Az Mttv. 74. § (1c) bekezdése szerint július 1-től a digitális platformokon a közszolgálati médiaszolgáltatásoknak a csatornasorrendben (EPG, set top box) meg kell előzni a többi csatornát, az első programhelyekre kell kerülniük. A csatornasorrend preferenciára való előírás független a HD-től (az Mttv. 74. § (1b) bekezdése szerint azon műsorterjesztő, amely egy adott átviteli rendszeren HD minőségben is továbbít audiovizuális médiaszolgáltatást, köteles azon az átviteli rendszeren a közszolgálati médiaszolgáltató (1) és az (1a) bekezdés szerinti audiovizuális médiaszolgáltatásait, az (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel, HD minőségben továbbítani) vagy SD-től, azaz mindkét változatnak meg kell előznie a többi csatornát.

Az MTVA által a szolgáltatóknak javasolt sorrend nem tükrözi a közmédia csatornáinak jelenlegi, illetve várható nézettségét, illetve mivel az M3 csatorna az Mttv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó, előfizetési díj ellenében hozzáférhető médiaszolgáltatás, illetve az M5 (HD) sem lesz kötelezően továbbítandó besorolású, így ezek valamely első programhelyre való előresorolását az Mttv. 74. § (1c) bekezdése nem teszi kötelezővé, ezért nem lenne meglepő, ha több szolgáltató is eltérne ettől:

  1. M1
  2. M2
  3. Duna
  4. M4 Sport
  5. Duna World
  6. M6 (elindulását követően)
  7. M3 (ahol elérhető, továbbítása nem kötelező, nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)
  8. M5 (elindulást követően, továbbítása nem kötelező, nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)
  9. M1 HD
  10. M2 HD
  11. Duna HD
  12. M4 HD
  13. M6 HD (elindulását követően)
  14. M5 HD (elindulást követően, továbbítása nem kötelező (nem lesz "must carry"), nem tartozik az Mttv. 74. § (1) - (1c) bekezdéseinek hatálya alá)

(forrás: DTVNews)

Rovatok