Index Vakbarát Hírportál

A Discovery és az Eurosport közvetíti az olimpiai játékokat Európában

2015. június 29., hétfő 15:17

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött megállapodás alapján a Discovery és rajta keresztül leányválallata, az Eurosport kapta meg a 2018 és 2024 közötti olimpiai játékok európai televíziós és multiplatform közvetítési jogait.

A megállapodás egy hosszú távú partnerség kezdete, jelentette ki David Zaslav, a Discovery Communications elnöke. A globális médiavállalat piaconként átlagosan tíz csatornával van jelen, az Eurosport révén pedig Európa első számú online és over-the-top sporttartalmát kínálja - 700 millió nézőnek. A sajtóközleményben az is szerepel, hogy 

a szabadon fogható adások és egyéb csatornákkal és terjesztőkkel kötött innovatív partneri megállapodások révén az olimpiai játékok minden eddiginél nagyobb élményt nyújtanak majd,

amit mi úgy értelmezünk, hogy a Discovery a közvetítési jogokat simán továbbadhatja majd az egyes országokban, pont úgy, ahogy például a Bajnokok Ligája meccseit sem a köztévé közvetíti egyedül, hanem partnernek ott van nekik a Sport1/Sport2 is. Az olimpiai játékok közvetítési jogai nem olcsók, hiszen egy olyan élő eseménysorozatról van szó, amely hatalmas nézőközönséget mozgat meg, és igen értékes a hirdetők számára.

Ezekre az országokra érvényes a szerződés

Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság**, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország**, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Izrael, Izland, Írország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldova, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Vatikán.

** Csak 2022-2024 (Franciaország és Egyesült Királyság). Az olimpiai játékok 2018-2020-as közvetítési jogairól ezeben az országokban már korábban megállapodtak.

A szerződést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről annak elnöke, Thomas Bach írta alá, és ő is nagy jelentőségűnek tartja a megállapodást, ami garantálja az olimpiai játékok teljes körű európai közvetítését, úgy, hogy a Discovery ígérete szerint minden területen széles körű szabadon fogható televíziós elérést is biztos. A NOB a tévés jogok eladásából származó bevételt, azaz 1,3 milliárd eurót az olimpiai mozgalmon keresztül világszerte a sport fejlesztésére fogja fordítani.

szóló jogokat minden nyelvre, Európa 50 országára és területére. A NOB és a helyi piacok követelményeinek megfelelően a Discovery a nyári olimpiai játékok ideje alatt legalább 200 óra, a téli olimpia alatt pedig legalább 100 óra szabadon fogható televíziós tartalom közvetítését vállalja. A Discovery sok európai piacon továbbértékesíti a jogok egy részét. Ezt úgy kell értelmezni, hogy ha valaki az olimpiai játékok minden eseményét szeretné látni, akkor jobb, ha 2018-ban előfizet egy olyan csomagra, amiben a Discovery és az Eurosport is megtalálható (elsősorban az Eurosport persze), egyébként nyáron csak 200, a téli játékok alatt 100 órányi eseményt láthat biztosan. 

A Discovery és a Eurosport használhatja az olimpia szimbólumait és gazdag videoarchívumát, sőt, a felek megállapodtak abban is, hogy szorosan együttműködnek a NOB olimpiai csatornájának (Olympic Channel) létrehozásában, felhasználva az Eurosport első számú online sportfelületét – Eurosport.com – és vezető over-the-top szolgáltatását, az Eurosport Playert. A megállapodás vonatkozik a 2018-as PyeongChangban rendezendő XXIII. téli olimpiára, a 2020-as, XXXII. olimpiára Tokióban, illetve a 2022-es és 2024-es olimpiákra is, amelyek helyszínéről még nem döntöttek.

Rovatok