Index Vakbarát Hírportál

Eltűnik a magyar sport a szlovákiai képernyőkről?

2015. július 10., péntek 10:55

A július 18-án induló közszolgálati sportcsatornát a határon túli szolgáltatók torkán nem lehet erőszakkal lenyomni, önként viszont nem akarják betenni a kínálatukba. A határ menti településeken túl élő magyarok így nemigen láthatják a válogatott meccseket és az NB1-et sem.

Az Új szó foglalta össze a szlovákiai magyarokat is érintő változásokat. Idéznek az MTVA közleményéből, miszerint az M4 nem akar a kereskedelmi sportcsatornák versenytársa lenni, hanem az öt látvány- (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) és a 16 kiemelt sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, cselgáncs, kajak-kenu, kerékpársport, korcsolyasport, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) eseményeit akarja bemutatni, fókuszban a magyarokkal. Ezek mellé kerülnek az olyan kiemelt sportesemények, mint a BL vagy a Forma-1, és az M4-en lesznek láthatók a magyar labdarúgó válogatott mérkőzései is.

Az nyilvánvaló, hogy a Forma-1 és a BL-meccsek szlovákiai közvetítési jogaival valamelyik helyi tévé rendelkezik, így ezeket mindenképpen láthatják a határon túli magyarok, (igaz nem magyarul) de az már kétségesebb, hogy egy Magyarország-Észak-Írország EB-selejtezőt műsorára tűz-e valamelyik tévé. 

A magyar szolgáltatókat törvény kötelezi arra, hogy az M4-et továbbítsák (ráadásul az egyik első programhelyen), de ez a szlovák kábel- és műholdas szolgáltatókra nem vonatkozik, így jelen állás szerint a közszolgálati sportcsatorna nem lesz fogható a határon túl. Az Új szó megkérdezte a három legnagyobb szolgáltatót, hogy várható-e az M4 valamelyik programcsomagjukban, amire a UPC és a Telekom egyértelmű nemmel válaszolt, a Digi pedig azt felelte, hogy a jövőben esetleg elképzelhető, hogy foglalkoznak a témával. 

Az MTVA ezzel szemben azt mondta, hogy tárgyalnak a szlovákiai szolgáltatókkal, és remélik, hogy elérhető lesz a csatorna. A szlovák Telekom szerint

kábeltévén 14, műholdon keresztül pedig 20 magyar csatornát kínálunk, ráadásul több nemzetközi csatornán hozzáférhető a magyar kommentár is.

A határhoz közeli településeken DVB-T antennával vélhetően fogható lesz az M4, erre utal, hogy  az új sportcsatorna monoszkópja  Párkányban és Nagyfödémesen most is látható. 

A szlovák közszolgálati tévé is megpróbálkozott saját sportcsatornát működtetni annak ideján, az STV 3 2008 és 2011 között működöt, de olyan drága volt a fenntartássa, hogy nem finanszírozták tovább. A is igaz viszont, hogy a szlovák közmédia nem évi 80 milliárd forintból gazdálkodik, szóval nálunk lehet sokkal hosszabb életű lesz az M4.  

Rovatok