Index Vakbarát Hírportál

Rádió is kerülhet Andy Vajna médiabirodalmába

2015. július 23., csütörtök 08:39

A Simicska–Nyerges-vonal elszakítása utáni űrbe többen igyekeznek benyomulni, hogy a „jobboldali médiapápa” címet megörököljék, köztük az az Andy Vajna, aki eddig leginkább filmipari atyaúristenként tevékenykedett. Meg kaszinót üzemeltetett. És kicsit benne van a vendéglátásban is. No meg egy tévét is elindítana, de ha azt nem, akkor venne magának egyet. Ja, és a szépségversenyiparba is belekóstolt egy kicsit. Most pedig jöhet a rádió.

Rádiót Magyarországon már csak az autóban hallgatnak – nyilatkozta Andy Vajna lemondóan egy korábbi interjúban, de azóta nagyot fordulhatott vele a világ, mert alapított egy céget Radio Plus Kft. néven, ami – nem túl meglepő módon – a rádiós piac egy részére tenné rá a kezét. Minderről a HVG számol be mai számában, de az Átlátszó már tegnap is pedzegette a dolgot

A frissen bejegyzett Radio Plus Kft. ugyanahhoz az AV Investments Kft.-hez tartozik, amin keresztül a nemzeti filmbiztos a többi cégét is működteti, székhelyeként is ugyanaz az épület van bejegyezve. A Simicska-éra igen hangos lezárása utáni médiabirodalom építgetés következő kockája lehet a rádió, pontosabban az Inforádió elárvult, 95,8 megahertzes frekvenciája, amire a Médiatanács nemrég írt ki pályázatot. A vételi körzete 2,54 milliós, ami azért elég jól hangzik.

A pályázat most a frissen alakult cégeknek kedvez, mert nem jelent pluszpontot a rádiós piacon szerzett tapasztalatért. A frekvenciát Vajna cége nettó 82 millió forintért viheti is hét évre, de ha vállalja, hogy közösségi, könnyűzenei rádiót indít, akkor egy fillért nem kell érte fizetni, márpedig ezt nem olyan nehéz teljesíteni, elég az adó műsoridejének felében magyar könnyűzenei programot sugározni. És hogy miért venne meg egy rádiót az ahhoz egyébként nemigen értő Vajna? Mert kell az ellenpont a Simicsa–Nyerges-féle Lánchíd–Class FM–Music FM trióval szemben, írja a HVG, pontosabban kell az a pártmédia a Fidesznek, amit a Simicska-balhé után elvesztett.

A Radio Plus nem egyedül töltené be ezt a szerepet, valószínűleg a Napi Gazdaság tulajdonosi köre is szerez magának egyet, a Gazdaság Rádió eddigi, 105,9 Mhz-es frekvenciáját, amire NG 105,9 címen korábban már adtak be pályázatot. Ez a két frekvencia márpedig több potenciális hallgatót érne el, mint a Music FM. Ha ehhez hozzávesszük a tegnap óta ismertté vált új hírtévé tervét, illetve a TV2 felvásárlását (amelyik sikerül ugye, valahol mindegy), akkor a Vajna-birodalom szépen benyomulna a Simicskáék után maradt űrbe, és a Fidesznél mindenki megnyugodva dőlne hátra.

Rovatok