Index Vakbarát Hírportál

Háborút rendezett, kitiltották Ukrajnából

2015. augusztus 6., csütörtök 12:54

A kijevi kormány szerint nem megfelelően közvetítette a donbasszi eseményeket Kitty Logan brit újságírónő, ezért megfosztották őt sajtóakkreditációjától, írja az Examiner. A helyi hatóságok (többek között) azzal vádolják a riportert, hogy azok a felvételek, amelyeken egy orosz férfi lövésekkel válaszol az ukránok lövéseire, megrendezettek voltak.

Logan a német Deutsche Welle számára tudósított a háború sújtotta Ukrajnában, ám riportjainál sokkal nagyobb figyelmet kapott egy Facebook-bejegyzése, amiben arról írt, hogy nagyon nehéz a frontvonalban harcoló felkelőket találnia, és nem mindenféle házikedvencekről készült felvételekkel visszatérnie, ezért az izgalmasabb sztorikért cselekednie kell.

Csak lőjek rájuk, és akkor valamit fel tudtok venni? – kérdezi a felkelők parancsnoka, miközben az ukránok pozíciója felé bök a harcmezőn. Pillanatnyi csend. Hát, ööö, rendben, miért is ne... És akkor egy órán belül teljes káosz: gránát- és aknavetők, rakéták. Még akkor is tartott, amikor kifelé tartottunk az őrületből. Egy hangyányit azért bűnösnek érzem magam.

A tudósító ezzel szemben riportjában (ami június 30-án került adásba) azt állítja, hogy a felkelők szerint az ukránok nyitottak először tüzet rájuk.

Logan ezután – bizonyára a szerkesztősége utasítására – eltüntette a posztokat a Facebook-profiljáról és a Twitteréről is.

Elemeztük a helyzetet, és beszéltünk azzal a társasággal, amelyiktől Logan akkreditálva lett Ukrajnába. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy döntésünk megalapozott a kitiltásáról és az akkreditáció megvonásáról

– mondta az Ukrán Biztonsági Szolgálat szóvivője, Elena Glityanskaya.

Kijev nevében Aleksandr Paliy azzal magyarázta a döntést, hogy országa ezzel mutat konkrét példát arra, milyen a nem etikus magatartás országukban.

Hasonló szigorúsággal fogunk reagálni minden olyan újságíróra, aki megpróbálja a terroristákat támogatni.

Kitty Logan egyébként élete nagy részét háborús tudósítóként dolgozta le, tudósított pédául Afganisztánból és Kirgizisztánból is. Úgy tudni, már elhagyta Ukrajnát, és a LinkedIn-profilja alapján már nem munkatársa a Deutsche Wellének sem.

Rovatok