Index Vakbarát Hírportál

Hvg.hu: Két kormányközeli cég nyert az állami kommunikációs tenderen

2015. augusztus 7., péntek 17:10

A Hvg.hu úgy tudja, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) áprilisban kiírt 25 milliárd keretösszegű közbeszerzésének első fordulóján két olyan cég nyert, ami kormányközelinek is nevezhető.  Ez a két vállalkozás a Trinity Communications és a HG 360. A harmadik nyertes az amerikai hátterű, magyar közélettől teljesen független Mindshare.

A Trinity Communications a héten bekerült a hírekbe azzal, hogy megnyerte a Young & Partnersszel együtt a Szerencsejáték Zrt. 2,8 milliárdos kommunikációs tenderét. Mindkét cég Kuna Tibor érdekeltségébe tartozik. A Trinity Communications megnyerte az MTVA kommunikációjára kiírt pályázatot is.

Kuna a Fidesz-frakció kabinettitkára volt 2003-2008 között, utána megalapította a Young & Partners nevű kommunikációs céget, ami egy év alatt közel hússzorosára növelte éves forgalmát: a 2010-es kormányváltás után a Közgép, a Miniszterelnökség és számos minisztérium mellett még a kormány stratégiai partnerei is a Young and Partnersszel dolgoztattak. 

A pályázat másik nyertese, a HG 360 a kormány jelenlegi, bevándorlós tematikájú, illetve a reformok sikerességét hirdető kampányért felelős. A cég tulajdonosa, Csetényi Csaba a Hvg.hu szerint „ugyanabban a II. kerületi luxuslakóparkban, a Pasa Parkban él, mint Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Varga Mihály.” A HG 360 már tavaly is nyert állami közbeszerzéseket, Csetényi egy másik cégével Rogán Antal ideje alatt a V. kerületi kommunikációért kiírt pályázaton nyert.

Az NKH áprilisi kiírása szerint 8 feladatra (kutatási feladatok, grafikai tervezés, integrált reklámügynökségi szolgáltatások, PR-ügynökségi szolgáltatások, online kommunikációs és közösségi média szolgáltatások, gyártás, médiatervezés és -vásárlás) kerestek ügynökségeket, a megbízások 12 hónapig tartanának, amiket az NKH akár külön közbeszerzés nélkül is még 12 hónapra hosszabbíthatnának. Az első forduló után minden kampányt megversenytetnek az összes nyertessel, hogy a legjobb győzzön, írja a Hvg.hu.

Rovatok