Index Vakbarát Hírportál

Különszámmal jelenik meg a Charlie Hebdo a mészárlás évfordulóján

2016. január 4., hétfő 13:16

Egy évvel a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett vérfürdő után egy egymilliós példányszámú, évfordulós kiadással jelenik meg szerdán a francia szatirikus hetilap – írja a GuardianChérif és Said Kouachi 2015. január 7-én 12 emberrel végzett a lap szerkesztőségében.

A különszám borítóját Laurent Sourisseau (becenevén: Riss) rajzolta, aki ugyan szintén súlyosan megsérült a tavalyi támadásban, de végül sikeresen megmenekült. A képe egy morcos, szakállas, Isten-szerű alakot ábrázol a mindent látó szemmel a fején, géppisztollyal a hátán. A mellette lévő felirat szó szerinti fordításban nagyjából azt jelenti, hogy

Egy évvel később az orgyilkos még mindig odakint jár.

De ezt inkább szimbolikusan kell érteni (kb. „még mindig a terror az úr”), hiszen a szerkesztőségi vérengzés elkövetőit, Amédy Coulibalyt és a Kouachi testvéreket tűzpárbajban lőtték le a kommandósok, szélsőséges nézetű ismerőseiket, Fritz-Joly Joachint és Cheikhou Diakhabit pedig Bulgáriában és Törökországban vették őrizetbe, amikor Szíriába próbáltak szökni.

Bár a tavalyi mészárlás utáni Charlie Hebdót 7,5 millió példányban adták el az utánnyomásokat is beleszámítva, a gazdasági igazgató, Eric Portheault szerint a szerkesztőség úgy érzi, az adományokon túl senki sem támogatja őket. Egyedül maradtak a vallási szélsőségesek elleni harcban (Portheault egyébként szintén a szerkesztőségben volt a vérengzés idején, csak időben el tudott bújni az íróasztala alá, így a támadók nem törődtek vele).

Szörnyen magányosnak érezzük magunkat. Nagyon jó lenne, ha mások is készítenének karikatúrákat, mert hozzánk már senki sem akar csatlakozni. Túl veszélyes, hiszen itt meg is halhatsz.

Rovatok