Index Vakbarát Hírportál

Médiatanács: Nem volt kirekesztő a Boross-interjú

2016. február 11., csütörtök 18:18

A Médiatanács nem tartotta kirekesztőnek, ezért jogsértés hiányában megszüntette a hatósági eljárást a Magyar Hírlapban megjelent Boross-interjú ügyében a szólás- és sajtószabadság védelme érdekében.

Boross Péter még tavaly augusztusban a bevándorlással kapcsolatban beszélt a lapnak arról, hogy szerinte az érkezőknek nemcsak kultúrájuk más, hanem az ösztönrendszerük, biológiai, genetikai adottságaik is. 

Az NMHH közleményében azt írta: a testület álláspontja szerint a vizsgált médiatartalom tekinthető ugyan aggályosnak vagy tudományosan megalapozatlannak, és az érintett közösségre nézve kétségtelenül sértő, vitára okot adó negatív véleményeket, kijelentéseket tartalmazott, de a médiaszabályozási előírások érvényesítése során az ilyen vélemény nem zárható ki a nyilvánosságból pusztán annak társadalmi érzékenységére és esetleges sértő jellegére tekintettel, különösen egy fontos, heves érzelmeket is kiváltó közéleti vitában. 

A médiahatóság egy régóta zajló és várhatóan sokáig elhúzódó, az ország és az egész kontinens jövőjét érintő kérdésben ugyanis csak akkor avatkozhat be bizonyos vélemények kitiltásával - a szólás- és sajtószabadságot korlátozva -, ha azok egyértelműen megsértik a gyűlöletkeltés, a kirekesztés tilalmára vagy az emberi méltóság védelmében hozott rendelkezéseket - áll a közleményben.

A testület eheti ülésén hozott kiemelt döntések közé tartozik még, hogy társadalmi célú reklámok szabálytalan közzététele miatt bírságokat szabtak ki a Duna Médiaszolgáltatóra és a TV2-re. A Médiatanács a Mérték Médiaelemző Műhely politikai reklámokat kifogásoló beadványa nyomán megállapította, hogy A magyar reformok működnek! című szpotok sugárzásával a TV2 Média Csoport Kft. és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. megsértették a társadalmi célú reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, ezért a TV2 médiaszolgáltatóját 856 ezer forintra, a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-t 832 ezer forintra bírságolta a fokozatosság és arányosság elvét itt is alkalmazva. 

És volt egy harmadik döntése is a Médiatanácsnak. A testület hozzájárult a Favorit Masters Kft. kérelméhez, amelyben nevét a MaRock FM Rádió Budapest 95,8 MHz-ről Rock Rádióra kívánja változtatni. A vállalkozásnak legkésőbb május közepéig kell megkezdenie rádiós szolgáltatását. 

Rovatok