Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a nyomtatott Independent

2016. február 12., péntek 16:28

Márciustól megszűnik az 1986-ban alapított Independent és vasárnapi testvérlapja, az Independent on Sunday nyomtatott kiadása, jelentette be Jevgenyij Lebegyev, a brit lap orosz tulajdonosa péntek délután.

A döntést azzal indokolta, hogy a digitális újságírásé a jövő, és a régóta szopóágon lévő Indy brandje kizárólag így élhet tovább. Lebegyevék 2010-ben mindössze 1 fontért(!) vették meg a már akkor is krónikusan veszteséges Independent lapcsoportot, amely jelenleg 150 munkatársat foglalkoztat, írja az MTI.

Lebegyev elárulta, hogy a print példányok megszüntetésével "bizonyos leépítések" várhatóak, illetve hogy az Independent on Sunday március 20-án, az Independent pedig március 26-án jelenik meg utoljára nyomtatásban.  

Az újságnak nagyon rosszul ment az utóbbi időkben: decemberben már alig 56 ezer fogyott belőle naponta, míg a legolvasottabbnak számító The Sunból napi szinten közel kétmillió kel el még mindig. Sőt, még az Independent legnagyobb riválisa, a szintén liberális Guardian is jócskán felettük jár a 170 ezres napi eladásokkal.

Stephen Glover, az Independent egyik társalapítója, illetve az Independent on Sunday első főszerkesztője szerint 10-15 év múlva már nem sok nyomtatott lap marad meg a brit piacon, és arról is beszélt, hogy hamarosan a Guardian és a Financial Times is követni fogja a példájukat.

Rovatok