Index Vakbarát Hírportál

Náci kollaboráns volt az AP, a világ legismertebb fotóügynöksége

2016. március 31., csütörtök 12:08

Meglepő adatokat találtak a német történészek a legrégebbi és legismertebb amerikai hírügynökségről, az Associated Pressről: az idén 170 éves AP nemhogy nem szakította meg a kapcsolatot a Harmadik Birodalommal a 30-as években, de évekig kollaborált a náci rezsimmel - írja a Guardian. Az érdekes tanulmányt Harriet Scharnberg, a hallei Martin Luther University professzora publikálta a patinás Studies in Contemporary History szaklapban.

Eddig az volt az alapvetés, hogy Hitler 1933-as kancellári kinevezése és az NSDAP megerősödése a nyugati lapok alkonyát jelentette Németországban. A brit Guardian tudósítóit például már ebben az évben kitiltották az országból, 1935-re pedig a Keystone és Wide World Photos németországi irodáit is be kellett zárni, mivel az ottani zsidó származású külföldi újságírókat rendszeresen támadások érték.

Az AP munkatársai viszont zavartalanul dolgozhattak tovább Németországban, semmiféle retorzió nem érte őket a nácik részéről,

egészen az Egyesült Államok 1941-es hadba lépéséig. Egyedüliként megmaradt nyugati hírügynökségként persze máris könnyen érthető, miért emlegették magukat az Associated Press munkatársai úgy, mint

az újságírószakma tengerészgyalogosai, akik mindig elsőként érkeznek a frontra, és utolsóként távoznak onnan.

A nácik már a sötétkamrában vannak

A New York-i székhelyű AP 1941-ig egy kölcsönösen jövedelmező, kétoldalú megállapodást kötött a nácikkal - írja Scharnberg. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a hírügynökség alapelve is a hírhedt Schriftleitergesetz-törvény lett, azaz az amerikai újságírók is betagozódtak a náci propagandagépezetbe:

nem közöltek le egyetlen olyan hírt vagy fotót sem, ami rontotta volna a Harmadik Birodalom presztízsét a német határon belül és azon kívül.

Hogy az együttműködés zökkenőmentes legyen, a nácik az NSDAP propagandaosztályáról delegáltak újságírókat és fotósokat az Associated Presshez. Kiderült, hogy ilyen beépített ember volt például a Hitlerhez közel álló, SS-tag haditudósító, Franz Roth is, akinek a hivatalos AP-fotóit a nácik propagandalapja, a Völkischer Beobachter is leközölte. Roth jegyzi többek között az ukrajnai lvovi börtönudvaron fekvő holttestekről készített, hírhedten felkavaró képeit, amelyek a Vörös Hadsereg és az NKVD-tisztek kegyetlenkedésének bizonyítékaként járták be 1941-ben a világsajtót.

Emellett hivatalos AP-fotókkal jelent meg több náci propagandakiadvány is a '30-as években, többek között a Der Untermensch és a The Jews in the USA is.

Az Associated Press cáfol is meg nem is

Harriet Scharnberg tanulmányának megjelenése után a New York-i hírügynökség hivatalosan eltávolította a saját archívumából a náci Franz Roth fotóit (bár szoftverproblémák miatt azok a mai napig megtalálhatók az adatbázisban). Az AP szóvivője ugyanakkor hivatalos közleményben cáfolta, hogy a hírügynökség kollaborált volna a nácikkal, azt viszont elismerte, hogy a németországi munkatársaik óriási nyomás alatt dolgoztak 1932 és 1941 között, de szerintük

mindig pontos, és objektív tájékoztatás folytattak a sötét és nehéz időkben.

A hírügynökség most történészek segítségével fogja megvizsgálni a korszakot, hogy teljes képet kaphassanak a  Harriet Scharnberg által leírtak valóságtartalmáról.

Az AP egyébként nem először keveredik kollaboránsgyanúba és diktatúrák közelébe: 2012 óta ez a nyugati hírügynökség az egyetlen, amelynek már hivatalos is van irodája a kommunista Észak-Koreában.

Rovatok