Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levélben tiltakozik az izraeli nagykövet Bayer Zsolt uszító cikkei miatt

2016. április 12., kedd 12:42

Többek között Rogán Antalnak, Széles Gábor Magyar Hírlap-tulajdonosnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének és a Magyar Hírlap főszerkesztőjének is címezte nyílt levelét Ilan Mor, Magyarország izraeli nagykövete. A Szombat közölte le az írást, ami a Magyar Hírlapban megjelent Bayer Zsolt-cikksorozattal kapcsolatban nagyon komoly kritikát és antiszemitizmust emleget.

"Tisztelt Petán Úr!

Mélységesen megdöbbent és felkavar, hogy egy vezető magyar politikai napilap, mint az Önöké, olyan cikksorozatot publikál, mint amilyet Bayer Zsolt írt „Tűrhetetlen” címmel.

Ami valóban tűrhetetlen, az a tény, hogy ezek a publikációk gondosan kimunkált történelem-tisztogató megjegyzéseket tartalmaznak, a lap olvasóinak egy „alternatív történelmet” mutatva be, amely a Holokauszt, a SOÁ igaz történetének eltorzításához vezet.

Ami valóban tűrhetetlen, az a világos tény, hogy ezek az írások nyíltan antiszemita nézeteket népszerűsítenek, valamint a zsidó nép és Izrael Állam ellen bujtogatnak. (lásd például a 10. és a 14. számú cikket).

Szintén elfogadhatatlan a szerző kísérlete, mellyel megvádolja a zsidó népet, hogy az valamennyi nem zsidóra ráerőlteti a Soában elvesztett áldozatai és/vagy akkoriban sérelmet szenvedettek emlékezetét és  így – állítólag –  elhomályosítják a történelem más mártírjainak emlékezetét. Ez a Bayer úr cikkeiben megjelenő „versengő áldozatiság” vagy „fájdalom-versengés” (amint azt a francia filozófus, Bernard Henry-Lévy megfogalmazta), a számos szakértő és politikus által néven nevezett modern antiszemitizmushoz sorolható.

Teljes mértékben elfogadhatatlannak találom ezeket a cikkeket, melyek nemcsak relativizálják a Soát, ezt a történelemben példa és párhuzam nélkül álló bűnt, hanem általánosító és hamis vádakat fogalmaznak meg a magyar zsidósággal szemben, mintha ők volnának vádolhatók a 20. század magyar tragédiáiért.

Ebben az összefüggésben fontos emlékeztetni Jonathan Sacks, Nagy Britannia főrabbijának szavaira: „A zsidókat gyűlölték, mert gazdagok voltak és mert szegények voltak; mert kapitalisták voltak és mert kommunisták voltak; mert bezárkóztak maguk közé és mert behatoltak mindenhova; mert hittek a hagyományban és mert gyökértelen kozmopoliták voltak…”

Bayer úr cikkei sajnálatos módon ezt a zsidó népről alkotott  sajátos perspektívát tükrözik, mely szerint: „Mindez a zsidók hibája – antiszemitizmus azért van, amit a zsidók tesznek, amit a zsidók mondanak, amiben a zsidók hisznek, és a zsidókat kell megbélyegezni a világ minden gonoszságáért – a múltban, a jelenben és a jövőben…”

Mi több: Bayer úr inszinuációi, feltételezései, miként hamis vádjai a zsidó nép és Izrael Állam – a zsidó állam – ellen, nem csak valótlanok és félrevezetők, hanem teljes ellentmondásban állnak Magyarország Kormányának hivatalos megnyilatkozásaival és álláspontjával, melyek a barátság és együttműködés politikáját hirdetik Izrael Államával.

A fentiek elfogadhatatlanok. Ez tűrhetetlen!

Ezért, a mai naptól fogva, Izrael Állam Nagykövetsége nem fizet elő az Önök lapjára."

Nem csak Izrael nagykövete akadt ki Bayer Zsolt xenofób, uszító, gyűlöletkeltő írásaira, nemrég az NMHH is eljárást indított egy polgári bejelentés miatt, mert Bayer a szintén Magyar Hírlapban publikált cikke felveti a kirekesztés és a gyűlöletkeltés lehetőségét az iszlámmal szemben.

Mindeközben egy alternatív valóságban Bayer Zsolt épp arra készül, hogy bepereli a Hírcsárda álhírportált, amiért annyira tökéletes álpublicisztikát írtak ál-Bayer Zsolt nevében, hogy az igazi Bayer Zsolt szerint az már megtéveszti az olvasókat. Az álpublicisztikában az ál-Bayer egyébként pont a zsidókat küldi el melegebb éghajlatra a vasárnapi boltzár eltörlése miatt.

Rovatok