Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre újult meg a Heti Válasz és a HVG

2016. április 21., csütörtök 06:54

Egyszerre újult meg a héten a nagy múltra visszatekintő nyomtatott HVG, és a hetilap jobboldali megfelelője, a 2001-ben életre hívott Heti Válasz. És hogy milyenek lettek?

A HVG elhetiválaszosodott, a Heti Válasz elhávégésedett.

A HVG esetében azonnal szembetűnő a fő különbség: a borító narancsszínű fejléce egy kis négyzetté ment össze. De további markáns eltérések is vannak a régi verzióhoz képest:

A  Fókuszban, a Világ és a Vélemény rovatok megmaradtak, akárcsak az utolsó oldal miniinterjúit tartalmazó Portré. Az egész újság olyan lett belül, mint amilyennek az előző években a Kreatívot, a Média Piacot és a többi szakmai magazint megszoktuk: egy harsány és trendi hetilap képét akarja sugallni, ahol a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt most már egyetlen cikk sem hosszabb másfél oldalnál. A régi, kultikus HVG-borítók humora pedig végképp elpárologni látszik a címlapról.

A print magazin átfazonírozásával egy időben egyébként a Hvg.hu is ráncfelvarráson esett át: nagyobbak lettek a képek, önálló kultrovat indult és most már a szerzők fotója is látszódik a nevük mellett.

15 éves lett a Heti Válasz

A Heti Válasz azért újított a dizájnon, mert pont idén lett 15 éves, 2001. április 13-án jelent meg az első száma. Akkor az Orbán-kormány segítségével üzentek hadat a baloldali médiatúlsúlynak, és most is Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt próbálnak Simicska-közeli kiadványként „őfelsége ellenzéke” lenni.

Bár a Heti Válasz megújult borítója leginkább a Pesti Est meg a többi, ingyenes programajánló magazint idézi, belül egy nagyon is tudatos, decens lappá változott át. Olyanná, ami hétről hétre iránytű szeretne lenni ebben a felgyorsult, pénzközpontú kozmopolita világban, aminek a változásait nem ritkán 4-5 oldalas elemző cikkekkel és nagyinterjúkkal mutatják be az újságírók. Vagyis a Heti Válasz lett az, ami a HVG volt a rendszerváltás után.

És ha valaki most azt hiszi, hogy gúnyolódom azon, hogy a Heti Válasz visszaugrott 25 évet az időben, annak íme a főszerkesztő, Borókai Gábor beköszöntője:

A Heti Válasz a slow food mintájára a slow journalism receptjét követi. Habzsolás helyett élvezzük, és persze igyekszünk megérteni és megértetni az életet.

A dizájnváltás is ezt a célt szolgálja: letisztult színvilágú, már-már unalmasan konzervatív oldalakat kapunk, amiket nem szakítanak meg lépten-nyomon harsogó infógrafikák vagy a trendi világmárkák tolakodó reklámjai.

A rovatstruktúra itt is átalakult egy kicsit:  az Itthon és a Világ rovatokat összevonták, ezentúl Aktuális címen kell keresni. A hét, az Üzlet és a Kultúra rovatok változatlanok maradtak.

Rovatok