Index Vakbarát Hírportál

Először vezeti nő a Top Geart

2016. május 30., hétfő 13:18

A Jóbarátok Joey-jával, egy volt Forma 1-es csapatfőnökkel és másfél évtized után végre egy nővel tért vissza vasárnap este a BBC legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora, a Top Gear.

A világ leghíresebb autós tévéműsora, a Top Gear - amit 214 országban, vagyis gyakorlatilag az egész világon sugároztak, hetente 350 millióan néztek, a forgalmazása pedig nagyjából évi 20 milliárd forintnyi bevételt hozott a BBC-nek - tavaly került a szakadék szélére, amikor a botrányairól is ismert, világhírű műsorvezető, Jeremy Clarkson úgy összeverte a műsor producerét, hogy kórházba kellett szállítani. A pletykák szerint erre mindössze annyi oka volt, hogy hogy egy hosszú forgatási nap után a stábot nem várta meleg étel a szállodában. Clarksont a BBC letiltatta a képernyőről, és hiába jelentette be két műsorvezetőtársa, hogy nélküle ők sem folytatják, hiába indítottak petíciót a rajongók, hiába fenyegették meg halálosan az igazgatót, a csatorna végül mégis kirúgta a Top Gear arcát.

Persze se Clarksont, se a BBC-t nem kell félteni. Clarksontól azóta  új műsort rendelt az Amazon Prime; a Grand Tourból a hírek szerint már három évadot megvásárolt az Amazon, 160 millió font (66 milliárd forint) értékben.  A BBC pedig mostanra összeállította a műsor új stábját: az első adást vasárnap este vetítették. A program két új frontembere Chris Evans, a BBC veterán rádiós és televíziós műsorvezetője, és Matt LeBlanc, a hatalmas sikerű egykori amerikai tévés vígjátéksorozat, a Jóbarátok egyik volt sztárja.

Evans, LeBlanc és a mindig bukósisakot viselő és így a nézők számára ismeretlen Stig mellett az új stáb tagja az ír Eddie Jordan, aki korábban Forma 1-es csapatfőnök is volt, az utóbbi években pedig a BBC Forma 1-es versenykommentátoraként jelent meg rendre a képernyőn. Jordan csapatában annak idején olyan versenyzők is megfordultak, mint Michael Schumacher és Damon Hill.

A műsorhoz szerződött a német Sabine Schmitz autóversenyző,

aki másfél évtizede az első nő a műsorvezetői csapatban. 

A Top Gear újonca Rory Reid is, aki korábban a CNET és a Sky csatornákon vezetett autós műsorokat; őt a tavalyi nyilvános szereplőválogatáson választották ki a producerek. A csapat tagja Chris Harris is, akinek eddig online csatornákon, például a YouTube-on voltak közkedvelt autós műsorai.

A vasárnap indult új Top Gear-évad epizódjait nyolc hónap alatt forgatták kilenc országban, és a stáb összesen 12 ezer kilométert vezetett. Az első adás Angliában indult: Evans és LeBlanc egy-egy sajátos brit autóval, a háromkerekű Reliant Rialto modelljével hajtott Londonból Blackpoolba. Evans kocsiját a brit lobogó, LeBlanc Reliantjét az amerikai csillagos-sávos zászló színei díszítették.

Sabine Schmitz és Chris Evans ezután egy nevadai repülőtéren szupergyors sportkocsikban vadászrepülőkkel kelt versenyre, a Top Gear saját versenypályáján, a Surrey megyei Dunsfold egykori katonai repülőterén pedig Jesse Eisenberg, a fiatal amerikai színész és a világszerte népszerű, szavait nem mindig megválogató - ezért műsoraival Nagy-Britanniában általában késő este képernyőre kerülő - tévés sztárséf, Gordon Ramsay mérte össze tudását. A viadalból Ramsay került ki győztesen gyorsabb köridővel.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok