Index Vakbarát Hírportál

A kábelszövetség máris díjcsökkentést kér az RTL-től és a TV2-től

2016. június 3., péntek 12:54

Az MMonline infói szerint a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szeretné, ha az RTL és a TV2 felülvizsgálná listaárait, és az adásuk továbbításáért kért 294+ÁFA, illetve 290+ÁFA összegű díjakat mérsékelnék, mert ez előfizetőnként akár 740 forintos havi költségemelkedést jelentene, ami szerintük diszkriminatív - még akkor is, ha a csatornák azokat különféle kedvezményekkel csökkentik is.

Mindezt a szövetség rendkívüli elnökségi ülésén tárgyalták meg, ahol a diszkriminatív mellett elhangzott az is, hogy a meghirdetett feltételek törvénysértők. 

Az MKSZ tagjai magyarországi műsorterjesztőként amellett kötelezték el magukat, hogy előfizetőiknek megfizethető áron a lehető legértékesebb programcsomagokat kínálják.

Ez a szövetség egyik hitvallása, ami véleményük szerint csorbulni látszik, ha elfogadják a TV2 és az RTL feltételeit, éppen ezért felkérték a TV2-t és az RTL-t, hogy vizsgálják felül a 2016 május 31-én közzétett általános szerződési feltételeket, mert azok nem felelnek meg a jogszabályokban előírt követelményeknek.  A 2016. július 1-jén hatályba lépő feltételek, írja az MKSZ közleménye, nem felelnek meg annak a törvényi előírásnak, miszerint  

a műsordíjnak és a műsorok terjesztésére vonatkozó szerződési feltételeknek mindenekelőtt ésszerűeknek és tisztességesnek kell lenniük.

A két csatornára megállapított, egyenként 290+ÁFA (TV2), illetve 294+ÁFA (RTL Klub) összegű, vagyis alapszolgáltatásra, előfizetőnként, havonta számított akár 740 forintos költségemelkedés súlyosan sérti a fogyasztói érdekeket. Az MKSZ szerint a hazai tévénézőkre nem telepíthető olyan nagyságrendű teher, amilyet a TV2 és az M-RTL most közzétett díjmértékeivel be kíván vezetni. A két médiacég egyelőre kedvezményes feltételeket biztosít a szolgáltatóknak, a TV2 műsorát így havonta előfizetőnként 150 forintért továbbíthatják, és ennyi lesz az RTL Klub díja is, igaz ez utóbbi csatorna esetében a kedvezményekkel akár 135 forintra is csökkenhet a tarifa.

Rovatok