Index Vakbarát Hírportál

Az angolok komolyan veszik a videójátékozást

2016. június 17., péntek 09:43

Ha valamiben van pénz, akkor az ki kell aknázni, mondja egy ősi albán kecskepásztor-mondás, amit az angol tévések is ismernek, így nem kell azon csodálkozni különösebben, hogy Ginx eSports TV néven 24 órán át sugárzó tévécsatorna indul a videójátékokat verseny, pontosabban sportszerűen űzőkről és összecsapásaikról. A vállalkozás komolyságát jelzi, hogy a legnagyobb brit műholdas csatorna, a Sky és az első számú kereskedelmi tévé, az ITV is beszáll a finanszírozásába.

A csatornát a Sky műholdas portfóliójában lehet majd megtalálni hamarosan. A kínálatában rengeteg nemzetközi és hazai esemény szerepel majd, köztük a Turner’s ELeague nevű versenysorozat, amiben a világ egyik legnépszerűbb, csapatban játszott videójátéka, a Counter Strike: Global Offensive köré szervezett viadalokat láthatnak az előfizetők. 

Az eSportok népszerűsége egyre nő, ezzel együtt a versenyek és a sztárjátékosok értéke is: a legjobbak éves szinten 10-12 millió dollárt is kereshetnek. Az egyelőre leginkább csak az interneten közvetített versenyek nézettsége is figyelemreméltó, hiszen 70 millió nézőről van szó. Az angoloknál egyre népszerűbb eSportom következő nagy találkozóját a 20 000 férőhelyes Webley-arénában rendezik júliusban, várhatóan telt ház előtt.

A Ginx összesen 37 millió háztartásban lesz elérhető Nagy-Britanniában és Európában, amivel a világ legnagyobb eSport-tévécsatornájának számat majd.

Rovatok