Index Vakbarát Hírportál

Így nézett ki az első leszbikus csók az angol tévében

2016. június 18., szombat 08:03

A brit köztévé, a BBC a közelgő londoni Pride miatt előszedte az összes fontosabb felvételét, amiben melegek/leszbikusok szerepelnek. Ezeket fel is töltik a BBC Store-ra, onnan majd le lehet tölteni mindegyiket. 

Köztük a legelső mérföldkőt, az 1974-es Girl című kisfilmet is, amelyben a brit tévézés első leszbikus csókja van. Konkrétan ez:

A film két katonanőről szólt, akik egymásba szeretnek. A főszerepeket Myra Frances és Alison Steadman játszotta, utóbbi, aki a 70-es évek egyik legnépszerűbb angol színésznője volt, azt nyilatkozta, hogy kicsit nyugtalankodott a film miatt, mert attól félt, hogy az anyukáját megszólják a szomszédai a lánya tévés szerepe miatt. "De végül jól fogadták" - mondta.

Persze rengetegen voltak olyanok, akik rosszabbul fogadták, többen felháborodott leveleket írtak, Winston Churchill lánya, Mary Soames sem bírt csendben maradni. Ő volt a női haderő (az Egyesült Királyságban 1992-ig külön szervezetben voltak a nő és a férfi katonák) alezredese és "rendkívül visszataszítónak" nevezte a filmet. Arról is biztosított mindenkit, hogy ha "ilyen esetek" a valóságban is előfordulnak a seregben, akkor azonnal intézkednek és felelősségre vonják az érintetteket. A BBC a filmet azért rakja fel a netre, hogy megünnepeljék, mennyivel elfogadottabbak lettek 50 év alatt az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség tagjai. (Telegraph)

Rovatok