Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a Gawker.com

2016. augusztus 18., csütörtök 19:12

14 év működés után jövő héten megszűnik a Gawker.com. Szerdán derült ki, hogy a médiacéget a Univision spanyol nyelvű, amerikai tévéhálózat vette meg 135 millió dollárért. A többi gawkeres blog (Jezebel, Gizmodo, Jalopnik, Kotaku, Lifehacker, Deadspin) működni fog tovább, ezeket veszi át a Univision.

A volt tulajdonos Nick Denton az árverés után úgy nyilatkozott, hogy elégedett az eladással, és örül, hogy az alkalmazottak biztonságban vannak és folytathatják a munkát. A Gawker cikke szerint Denton  csütörtök délután tájékoztatta a szerkesztőséget a döntésről.

A Gawkert márciusban 140 millió dollár kártérítés kifizetésére kötelezték, mert leközölték Hulk Hogan, egykori pankrátor szexvideójának egy részletét. Májusban kérték, hogy vagy csökkentsék a büntetés összegét, vagy kapjanak plusz időt a fellebbezésre. Miután ezt megtagadta a bíró, kérték a csődvédelmet. Ennek volt a része a cég eladása is.

Nick Denton korábban célzott rá, hogy a Hogan-per mögött nem más, mint Peter Thiel áll, egy milliárdos befektető, aki techcégek felvásárlásával szerezte a vagyonát. Övé a PayPal, annak idején a Facebookba 500 000 dollárt fektetett be (2004-ben) 10 százaléknyi részvényért cserébe - ezeknek nagy részét 2012-ben 1 milliárd dollárért adta el. Thiel azért rágott be a Gawkerre, mert még régebben a cég egyik blogja, a szilícium-völgyi pletykákra szakosodott Valleywag leközölt róla egy posztot, amiben melegnek nevezték, és úgy állt bosszút Dentonon, hogy finanszírozta Hulk Hogan perét.

A világ tényleg legnagyobb, független blogbirodalmát egy Nick Denton nevű újságíró alapította Budapesten, 2002-ben, nem sokkal azután, hogy otthagyta a Financial Timest. Az eleinte New Yorkról szóló blog 2003 májusára napi 20 ezer látogatót és havi 500 ezer lapletöltést regisztrált, ami nem volt túl jelentős például az akkor már rém népszerű Slate.com havi 50 milliós lapletöltéséhez képest, de a Gawker menőbb volt, és divat lett olvasni, különösen Manhattanben.

2009-re a cég értékét 300 millió dollárra becsülték, 2014-ben 45 millió dolláros bevételük volt, amiből 6,7 milliós hasznot jelentettek. A cég tulajdonosa 49 százalékban az alapító Denton volt, 40 százalékban bennfentes haverjai, tíz százalék pedig az alkalmazottak között oszlott meg.

A budapesti központjuk a mai napig létezik, innen bonyolítják a blogok programozását és részben a design részleg is itt működik, illetve szintén Magyarországon működött három éven át a Cink nevű közéleti blog is, amin általában a legújabb fejlesztéseket próbálták ki. Az ügyről itt írtunk részletesebben.

Rovatok