Index Vakbarát Hírportál

Törökországban már nyíltan tesznek a sajtószabadságra

2016. szeptember 7., szerda 10:31

Elkobozták a Deutsche Welle Akif Cagatay Kilic török ifjúsági és sportminiszterrel készült felvételeit, írja a német csatorna internetes oldala. Michel Friedman a Conflict Zone c. műsorhoz ült le beszélgetni a török miniszterrel, aki azonban az interjú után kivonult, majd a kormány emberei közölték, hogy nem járulnak hozzá az anyag leközléséhez. A német stáb hiába tiltakozott, végül a minisztérium munkatársai elvették a felvételeket.

Friedman többek között a törökországi puccsot követő megtorlásokról, az ottani nők társadalmi helyzetéről és a média jelenlegi helyzetéről kérdezte Kilicet, illetve véleményére volt kíváncsi Recep Tayyip Erdogan egy-egy kijelentésével kapcsolatban.

A DW igazgatója nagyon kemény hangnemben bírálta az esetet, a sajtószabadság teljes porba tiprásának nevezte, és azt is elmondta, hogy Törökország nem követi a törvényeket, illetve az esetnek semmi köze a demokráciához. Szerinte olyan helyzet nincs, hogy egy miniszter beleegyezik egy interjúba, majd letiltja utólag, mert nem tetszettek neki a kérdések. A derék német igazgató biztos nem hallott még a híres Kósa-taktikáról.

A felvételt természetesen a DW azonnal követeli vissza, de sem a török ifjúsági és sportminisztérium, sem a sajtókommunikációval foglalkozó állami intézmény nem hajlandó kiadni a videót, mondván nem járulnak hozzá annak közléséhez. A török hatóságok azzal védekeznek, hogy

a német riporter nem azokat a kérdéseket tette fel, amiket előre megbeszéltek.

Ráadásul a törökök azt is tagadják, hogy elkobozták volna a felvételt, szerintük a DW magától nyújtotta át a videót, miután közölték, hogy letiltják. A minisztériumnak az sem tetszett, hogy szerintük a Friedman nem kérdéseket tett fel, hanem vádolt és a saját véleményét közölte a politikussal, márpedig olyan felvételt nem engednek leadni, amiben tiszteletlen kijelentéseket tesznek.

Rovatok