Index Vakbarát Hírportál

Rogánék hárommilliárd forintot tapsoltak el a Magyarország erősödik-kampányra

2017. május 31., szerda 16:56

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki a Rogán Antal által vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda reklámszerződéseit, azokat, amiket 2016. november 1. és 2017. február 28. között összesen nettó 10,7 milliárd forint értékben kötöttek Balásy Gyula cégeivel (New Land Media Kft. és Lounge Design Kft.), és Csetényi Csaba vállalkozásaivak (Network 360 Kft. és Affiliate Network Kft.) A szerződések kormányzati hirdetések közzétételére szóltak.

Ahogy az az Átlátszó cikkéből kiderül, az adatigénylésre válaszol elektronikusan (pdf-ben) kaptak választ, a kormányzati kommunikáció utóbbi pár hónapban bevezetett új elemeként olyan formátumban, amiben nem lehet keresni, és amivel a profi szövegfelismerő rendszerek sem tudnak kihámozni semmit, így kézzel kellett kisilabizálni, mire ment el a nagy talicskányi adóforint.

A kormány 2016. december 15-én indította el a "Magyarország erősödik!" szlogenű reklámkampányát, amire nettó 1 milliárd forint értékben rendeltek médiamegjelenést a Csetényi Csaba tulajdonában lévő Affiliate Network Kft.-től, 2017. január 5-én pedig nettó 1,86 milliárd forint értékben a Balásy Gyula tulajdonában lévő New Land Media Kft.-től. 2015-ben egy ugyanilyen nevű kampányt már lezavartak egyébként, de az akkor kijött 475 millió forintból. A mostani kampányra összesen 3 milliárd forint ment el a bevezetőben említett 10,7 milliárdos teljes reklámköltésből.

Utóbbi jelenléte az Átlátszó szerint kissé gyanús, hiszen egy 2016 áprilisa óta létező cégről van szó, ami működésének első évében máris rendkívül jól teljesített: 2016-os beszámolója szerint egy alkalmazottat foglalkoztatva 9 hónap alatt nettó 217,85 millió forint árbevételt értek el, 34,5 millió forintnyi az adózott eredménye mellett. Nem tudni, miért pont velük szerződött a kampányt felülről irányító és a 3 milliárd elköltése felett diszponáló Affiliate Network Kft. és New Land Media Kft., hogy pont ők kellenek nekik.

Rovatok