Index Vakbarát Hírportál

Szexuális zaklatás miatt kirúgták Amerika leghíresebb műsorvezetőjét

2017. november 29., szerda 15:30

Az NBC kirúgta Amerika leghíresebb műsorvezetőjét, Matt Lauert szexuális zaklatás miatt - jelentette be a csatorna szerdán. Lauer olyan intézménye az amerikai televíziózásnak, akihez fogható alakja Magyarországnak nincs is: a műsorvezető bejáratos volt Amerika elnökeihez a Fehér Házba, ő interjúvolta meg Donald Trumpot és Hillary Clintont is a választások előtt, és például az ő műsorában jelentette be Charlie Sheen is, hogy HIV-pozitív.

"Hétfő éjjel egy részletes panasz érkezett hozzánk egy kollégától Matt Lauer munkahelyen tanúsított, nem megfelelő szexuális viselkedéséről" - írta egy szerkesztőségi memóban Andrew Lack, az NBC News elnöke. Mint írja, a vádakból "komoly vizsgálat alapján kiderült, hogy egyértelmű vétségről van szó a vállalatunk szabályai ellen. Ennek eredményeképp úgy döntöttük, véget vetünk a munkaviszonyának."

Lack azt is megírta: "Noha ez volt az első panasz a csatornánál töltött húsz éve alatt, olyan bizonyítékok birtokába jutottunk, amelyek okot adnak a gyanúra, hogy nem elszigetelt esetről van szó."

A hírt Lauer műsorvezető-társa, Savannah Guthrie jelentette be a Today című műsorban a könnyeivel küzdve. Mint mondta, Lauer egy "drága, drága barátja", de "összetört a szívem azért a bátor kollégáért, aki előállt a történetével." Hozzátette: "Hogyan fejezze ki a szeretetét az ember valaki iránt, akiről megtudta, hogy rosszat tett?" Az időjárást jelentő Al Roker szintén nehezen tudott beszélni az ügy miatt, amelyet a stáb az élő adás kezdete előtt kevéssel tudott meg.

Lauer kirúgását Hillary Clinton több támogatója is lelkesen üdvözölte. A műsorvezetőt ugyanis már az elnökjelölt-interjúk után sokan szexistának nevezték, és sokan megjegyezték: míg Clintonba többször belefojtotta a szót, Trumppal sokkal engedékenyebb és kedvesebb volt.

A CNN újságírója, Brian Stelter a Twitteren közölte : a Variety már két hónapja dolgozott egy cikken, amely leleplezte volna Lauer zaklatásait, de a New York Times is hamarosan megjelentetett volna egy írást róla, és az NBC csatorna mindennek tudatában is volt. A kirúgás alighanem a még nagyobb botrányt akarta megelőzni.

Donald Trump szintén a Twitteren reagált a maga stílusában. "Na és mikor fogják kirúgni az NBC és a Comcast felső vezetőit, amiért annyi hamis hírt közöltek?" Trump reakciója nem is csak azért érdekes, mert egyenrangúnak érzi az állítólagosan hamis (azaz jellemzően rá nézve terhelő) hírek közlését a szexuális zaklatással, de azért is, mert róla is hangfelvétel bizonyította, szerinte a nőket "a pinájuknál kell megragadni", és akkor a többivel már nem lesz gond.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok