Index Vakbarát Hírportál

Ünnepelje a karácsonyt parafilmekkel!

Tévéajánló december 26-ra

2017. december 26., kedd 08:40

Aki a harmadik napon sem unja a karácsonyi filmeket, annak az egyik örök kedvencemet, a Charlie és a csokigyárat (Viasat3, 18:45) ajánlom, amiben Johnny Depp Michael Jacksonra hajzva játssza a csokoládégyáros Willy Wonkát, a gyerek nagy barátját, a szülők és a fogak nagy ellenségét. Nemrég Nagy Ervin az Index Kultrovat podcastjában mesélt arról (is), hogy milyen volt Deppet szinkronizálni ebben a szerepben. Éjfélkor a nap tökéletes megkoronázása újranézni az E.T. - A földönkívülit (Viasat3, 0:00).

Nem tipikus családi film, mégis karácsonyi néznivaló a Vademberek hajszája (Cinemax, 11.40), Taika Waititi rendezése, aki ezután megcsinálta a legújabb Thor-filmet is. “Hollywood hülye lenne nem dolgozni egy olyan rendezővel, aki képes egy pufi kisfiú és Sam Neill erdei kalandjából ennyire szórakoztató filmet készíteni” -írtuk a filmről, amit tényleg nem lehet nem szeretni. Waititi filmjén az egyik percben nevetünk, a másikban bőgünk, de minden pillanatban szurkolunk a két, kellemesnek nehezen nevezhető főhősnek.

Akinek huszonhatodikán már elege van a karácsonyi tematikából, az kapcsoljon a Cinemax 2-re, ők karácsony másnapján sem családi filmekben utaznak. Már délelőtt belecsapnak a lecsóba, és olyan filmeket nyomnak, mint a Larry Flint, a provokátor (Cinemax 2, 11:15). Ebben Woody Harrelson alakítja Larry Flintet, a Hustler nevű szexlap alapítóját. Ő magára a sajtó-, és szólásszabadság harcosaként tekint, és ma is aktív: nemrég 10 millió dollárnyi készpénzt ajánlott annak, aki olyan információkat juttat el hozzá, amikkel elérhető Donald Trump elnök kongresszus általi eltávolítása. Larryék után Hajdu Szabolcs tavalyi filmje, az Ernelláék Farkaséknál (Cinemax 2, 13:25) következik, ami olyannak mutatja a magyar családokat, amilyenek valójában.

És ha eljött az este, akkor aztán tényleg nem érdemes elkapcsolni, mert a csatorna David Lynch-maratonnal készült az ünnep végére. Először a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Cinemax 2, 20:30) jön, aztán a Lost Highway - Útvesztőben (22:45). Korábban azt hittem, hogy ezek klassz, de nehezen összerakható filmek, de mióta láttam a Twin Peaks legújabb évadát, azóta úgy gondolom, hogy ez a két film könnyen érthető és emészthető, habkönnyű szórakozás. Aki még ezek után is bírja szusszal, annak a Radírfejet (Cinemax 2, 01:00) ajánlom, a mester egyik korai remekét.

Aki ezeknél egy fokkal, de tényleg csak egy fokkal könnyedebb filmre vágyik, az nézze meg az Érkezést (HBO, 20:30), Denis Villeneuve érzelmes sci-fijét. “Aztán csak hümmögünk, amikor vége, és kicsit olyan, mintha egy másik valóságba mennénk vissza a moziteremből – gondolatokkal telve az emberiség korlátairól, a szabad akaratról, az élet körforgásáról, sőt akár gyerekvállalásról. Vannak filmek, amik megfogják az embert, és nem engedik el” - írtuk erről a filmről egy éve, és ma sem gondoljuk másképp.

Nyitókép: Lost Highway (Norhtfoto)

Rovatok