Index Vakbarát Hírportál

Két év felfüggesztett börtönt kapott a Zoom.hu tulajdonosa csalás miatt

2018. január 15., hétfő 20:33

A kormányközeli Pesti Srácok írt cikket Tarjányi Péterről, biztonságpolitikai szakértőről, a Zoom.hu alapítójáról, tulajdonosáról. Azt írják, első fokon két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélte a Fővárosi Törvényszék múlt héten egy 2010-es, 400 milliós csalási ügy miatt. A 444.hu elérte telefonon Tarjányit, aki a lapnak megerősítette a PS értesüléseit. Tarjányi egyébként legutóbb azt a produkciót mutatta be társaival, hogy egy "progresszív" mozgalmat hoztak létre, hogy egy nagy összefogás élére közös miniszterelnök-jelöltet találjanak, de végül miután elérték, hogy Botka visszalépjen, fel is oszlatták magukat.

A csalási ügy még 2010-ben kezdődött. Egy beruházó cég a szentesi Petőfi szálloda felújítására 2,7 mlliárdos vállalkozási szerződést kötött a Demján-cégcsoporthoz tartozó Arcadom Zrt-vel. A két cég közötti közvetítést egy harmadik cég intézte, ennek a cégnek a megbízásából járt el Tarjányi. A közvetítő cég kapta a vállalkozói díj 10 százalékát. Az induló 2,7 milliárdos összeget időközben 3,5 milliárdra módosították, Tarjányiék azt mondták, azért van szükség erre, mert "a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék" - írják.

Az ügyészségi közlemény szerint azonban a vád bizonyítottnak találta, hogy Tarjányiék folyamatosan megtévesztették a kivitelező céget, a valóságban "a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem".

„A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek – így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok vonatkozásában – állította a vádhatóság, hozzátéve, hogy a megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette" - írja a PS.

A beruházó cég emberét első rendű vádlottként különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg Tarjányit és a harmadrendű vádlottat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék. Tarjányi két év börtönbüntetést kapott 5 évre felfüggesztve. Tarjányit és két társát pedig arra kötelezte, hogy a sértett javára mintegy 440 millió forintot fizessen meg. Ez az ítélet nem jogerős, mindkét oldal fellebbezést nyújtott be. 

"Külön érdekesség azonban, hogy a polgári pert Tarjányi megnyerte, ami szerint Demjánéknak kell fizetniük a szakértőnek" - teszi hozzá a PS.

Rovatok