Index Vakbarát Hírportál

Az ORF beperelte az őt lehazugozó osztrák alkancellárt

2018. február 27., kedd 05:58

Rágalmazás és hitelrontás miatt pert indított hétfőn az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltató és Armin Wolf, a csatorna egyik műsorvezetője Hans-Christian Strache alkancellár ellen, jelentette az MTI.

Az ügy előzménye, hogy a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) politikusa a Facebookon közzétett egy fényképet, melyen Wolf szerepelt, és azt írta rá, hogy "A hely, ahol a hazugságok hírré változnak: ORF".

Wolf nehezményezte, hogy még soha egyetlen politikus sem vádolta meg azzal, hogy hazudik. Az ORF pedig közölte, hogy bocsánatkérést várnak Strachétól. Az FPÖ vezetője már korábban is vádolta a közszolgálati médiát nyilvánosan baloldali elfogultsággal.

"Strache alkancellár az ORF hirdetési anyagát meghamisítva vádolta meg a csatornáinkat azzal, hogy álhíreket, hazugságokat és propagandát terjesztenek" - mondta Alexander Wrabetz, az ORF főigazgatója. "Ezzel a tévénél, a rádiónál és az online szerkesztőségben dolgozó 800 újságírót járatta el" - tette hozzá az ORF vezetője, aki szerint Strache ezzel megrágalmazta a közszolgálati csatornákat, és rontotta az ORF jó hírnevét.

Wrabetz szavaiból az is kiderül, hogy az ORF a Facebook ellen is jogi útra tereli a vitát, mert a közösségi oldal az ORF kérésére nem távolította Strache őket becsmérlő bejegyzését.

Strache azzal érvel, hogy a Facebook-posztja azt is tartalmazta, hogy "szatíráról" van szó, ezért ez csak egy vicc, ugyanakkor az osztrák jognak megfelelően azt is meg kellett osztania a Facebookon, hogy a bíróság befogadta Armin Wolf keresetét, és döntés később várható az ügyben.

Az FPÖ a kisebbik kormánypárt Sebastian Kurz néppárti kancellár kormányában.

Rovatok