Index Vakbarát Hírportál

Újabb független lap került veszélybe

2018. április 17., kedd 15:31

A megszűnés fenyegeti a Romnet.hu-t, miután a romaügyekre szakosodott oldal két sajtópert is vesztett az elmúlt időben, és nincs pénzük a perköltség kifizetésére. A Romnet a roma közélet egyik megkerületetlen fóruma, az elmúlt években az Index is egy sor anyagukat szemlézte, elsősorban a roma önkormányzatok körüli visszaélések feltárásában volt fontos szerepük.

A Romnet azért került bajba, mert a szerkesztőt, Hidvégi B. Attilát jogerősen bűnösnek mondtak ki egy rágalmazási perben, miután az ORÖ volt gazdasági vezetőjéről azt írta, hogy felelős lehet sok tízmillió forint eltűnéséért. A másik ügyet a humántárca Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága (SZGYF) ellen bukták el: azt állították, hogy az intézmény egyik munkatársát azért bocsátották el, mert a CEU-n tanít.

Az ügy érdekessége, hogy a SZGYF a Romnet anyagát átvevő 444.hu-t is beperelte, a portál azonban másodfokon megnyerte a pert, holott a keresetek Hidvégi B. szerint betűre megegyeztek. Mint mondta, az ellentmondást a Kúria orvosolhatná egy jogegységi határozattal, ám a Romnetnek nincs pénze az eljárás 70 ezres illetékére (az Index egyébként úgy tudja, ezt az illetéket nem kell előzetesen befizetni).

Ahogy a két elvesztett per közel 400 ezer forintos költségét sem tudják kifizetni. Az Indexnek Hidvégi B. azt mondta, a Romnetet évek óta saját, privát forrásaiból finanszírozza. A korábban a Romnet mögött álló alapítvány megszűnt, a Hidvégi B. által alapított új egyesületnek pedig nincs bevétele.

Az ügyről részletesebben a Romneten olvashatnak.

Rovatok