Index Vakbarát Hírportál

Újabb kamu a BBC dokumentumfilmjében

2018. április 26., csütörtök 16:43

Visszavonta a BBC az Emberek bolygója (Human Planet) című dokumentumfilm-sorozatát miután annak újabb részéről derült ki, hogy kamu. (A sorozat egyelőre még elérhető a Netflixen, de 24 órán belül már nem lesz ott.) A kifogásolt rész ezúttal az, amiben egy indonéz vadász megszigonyoz egy bálnát.

A 2011-ben készült, nyolcrészes sorozat első részében egy kis indonéz szigetet, Lembatát mutatták be, ahol egy Benjamin Blikololong nevű vadászt követhettek a nézők, aki a film szerint a nagyobb részt kapott a megölt bálna húsából, mert neki volt a legfontosabb része az állat levadászásában. Csakhogy egy újságíró, aki könyvet írt a bálnavadászokról, és megfordult a szigeten, azt hallotta Blikololongtól, hogy ő nem szigonyozta meg az állatot. Az újságíró ezután megkereste a BBC-t. A csatorna közölte, hogy a kérdéses részben Blikololong szerepét nem ábrázolták pontosan, de a bálnavadászat menetének bemutatása tükrözi a valóságot.

Április elején a BBC beismerte, hogy kamu volt az Emberek bolygója negyedik része, amely egy esőerdőben élő, kannibalisztikus múltjáról ismert törzset mutatott be. Az a rész Indonézia Pápua tartományában élő korowai törzs életéről szólt, amelynek tagjai a sorozat szerint kőkorszaki körülmények között élnek és építik fel faházaikat 30-50 méteres magasságban. A BBC közleménye szerint egy új dokumentumfilmjük, a My Year With The Tribe forgatásán derült ki, hogy a faházas rész meg volt rendezve, a törzs egyik tagja mondta el a filmeseknek, hogy az Emberek bolygójában látható faházakat a hozzájuk érkező dokumentumfilmesek kedvéért építették, valójában nem ilyenekben élnek.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy ezt a megrendezett epizódot a magyar On the Spot  készítői, Cseke Eszter és S. Takács András már évekkel korábban leleplezték. Nekik a BBC-filmben is szereplő törzstagok mesélték el, hogy jól megfizetik őket, ha – például turisták kedvéért – úgy viselkednek, ahogy egykor.

Összességében a sorozat nyolc részében négy problémás, kamugyanús elemet találtak. 

Rovatok