Index Vakbarát Hírportál

Másodfokon is elmeszelték Dirk Gerkenst, az RTL jogosan rúgta ki

2018. május 16., szerda 17:22

Az a szép a kormánypárti sajtóban, hogy mindent elkövetnek az igazság kiszínezéséért, csak éppen a tények ismeretében az ember elég könnyen lebuktathatja őket. Dirk Gerkens, az RTL egykori és a TV2 mostani vezérének pere pont egy olyan kérdés, amiben az igazságot izomból igyekeznek kifacsarni, csak éppen nem sikerül az istennek sem.

Mai cikkükben "RTL-kudarc Dirk Gerkens ellen" címmel a következőket állítják:

Ez így ahogy írják, nem igaz.

A per, amit első fokon az M-RTL megnyert, több részből állt. Az egész ügy 2015-ben kezdődött, ekkor perelte be Dirk Gerkens az M-RTL-t, miután onnan – véleménye szerint jogtalanul – elbocsátották. Gerkens a kirúgása miatt elmaradt munkabérére és egyéb járandóságaira tartott igényt úgy egymillió euró, azaz 300 millió forint (meg az apró) értékben, és azért, mert állítása szerint az M-RTL által közzétett nyilatkozatok a jó hírnevét sértették.

Gerkens 14 évet húzott le az M-RTL-nél, ahonnan először rendes felmondással távozott, de amikor perelt, a tévétársaság belső vizsgálatának lezárultával azt korábbi munkáltatója rendkívüli felmondássá változtatta. Gerkens többek között azt is kérte a bíróságtól, hogy mondja ki: az RTL Magyarország jogtalanul mondta fel a határozott idő lejárta előtt munkaszerződését, illetve azt is, hogy előző munkaadója azért diszkriminálta, mert külföldi állampolgár.

Erre válaszul az M-RTL rendkívüli felmondássá minősítette át a szerződésbontást, és ellenkeresettel élt. Többek között azzal vádolták Gerkenst, hogy

Ezekért az M-RTL 200 millió körüli összegre perelte viszont az ellenük támasztott egymillió eurós igénnyel szemben. Első fokon az M-RTL mindent vitt, Gerkens minden igényét elutasították, beleértve a 300 milliós kártérítést is, az M-RTL-nek viszont megítéltek 200 millió körüli összeget.

Másodfokon ma a bíróság úgy döntött, hogy az elsőfokú ítéletet egy pont kivételével helyben hagyta, azaz

Az M-RTL kártérítési igényének egy részét, úgy tudjuk, a telefonszámlákra és az éttermi számlákra vonatkozókat helyben hagyták, de a további, 150 millió forintos igényre vonatkozóan (ezek lehetnek a gyártási szerződéseknél elsíbolt milliók), további bizonyításra első fokra visszautalta az ügy ezen részét. Azaz nem azt mondták ki, hogy Gerkens nem tartozik, hanem azt, hogy tessék blokkot hozni, és majd annak alapján kiszámoljuk.

Rovatok