Index Vakbarát Hírportál

Nem adja fel a kormány az újságírói kamara ötletét

2018. augusztus 30., csütörtök 10:22 | aznap frissítve

Idén év elején szellőztette meg a Népszava azt a tervet, hogy kormányközeli újságírók egy újságíró-kamara létrehozásában gondolkodnak. Eszerint az elképzelések között szerepel, hogy csak olyan kiadó nevezhetné magát országos médiumnak, amely tagja a kamarának, elfogadja a szervezet etikai és szakmai előírásait, valamint vállalja, hogy csak kamaratagokat alkalmaz.

Az ATV-nek most Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, azt mondta: folyamatosan napirenden van az újságírói kamara kérdése, mert a szakma fontos ügyéről van szó. A kamara kérdésén a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, valamint a Protestáns Újságírók Szövetsége már korábban is dolgozott.

A kormányoldalon az elmúlt hónapokban felgyorsultak az egyeztetések, belső szakmai fórumokon a volt kulturális államtitkár, L. Simon László is megtette már javaslatait. A kormányoldalon azt hangsúlyozták, hogy „az érdekvédelem a cél", és nem politikavezérelt akcióról van szó. Ha létrejön a kamara, az újságírók csak bejelentve dolgozhatnának, és egy bizonyos szintnél nem kereshetnének kevesebbet.

A cél azonban valószínűleg kevésbé az érdekvédelem, valószínűleg inkább az újságírók megregulázása. A tagság hiányára hivatkozva ugyanis az állam megtagadhatná az információk kiadását az újságíróknak, vagy legalábbis nehezíthetné a munkájukat. Például, hogy a minisztériumoknak hivatalosan sem kell már válaszolniuk a megkereséseikre, vagy nem engedik őket a Parlamentben dolgozni.

A kamarai tagság nyilván ahhoz is feltétel lesz, hogy valaki eljusson fontosabb, például egy miniszterelnöki sajtótájékoztatókra.

A MÚOSZ már az első információk megjelenésekor felhívta a kormány figyelmet a hatályos médiatörvény előírására, miszerint „Magyarországon a médiaszolgáltatások szabadon nyújthatók, a sajtótermékek szabadon közzétehetők, az információk és a vélemények a tömegkommunikációs eszközök útján szabadon továbbíthatók, a nyilvános vételre szánt magyarországi és külföldi médiaszolgáltatások szabadon elérhetők”.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok