Index Vakbarát Hírportál

Szaúdi médiavállalkozást indít a Disneyhez kerülő Fox

2018. november 22., csütörtök 21:03

Szaúdi támogatással indít streamingszolgáltatás a Fox Networks a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, tudta meg a CNN. A Fox a régió legnagyobb médiaszolgáltatójának számító szaúdi MBC hálózattal közösen juttatja el a Fox Plus streaminget a nézőkhöz. Az MBC egészen az év elejéig a térség legnagyobb privát médiaszolgáltatója volt, de azóta átvette felette az irányítást a szaúdi kormány, miután több száz korrupciós ügy látott napvilágot a vállalatnál.

A Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában már fogható Fox Plus 24 további országban lesz elérhető a Shahid Plus platformon keresztül havi 5 dollárért, amiért hat angol nyelvű csatornát is nézhetnek az előfizetők.

Az időzítés nem éppen a legjobb, hiszen hetek óta komoly nemzetközi diplomáciai botrányt kavart, hogy a törökországi szaúdi konzulátuson brutálisan meggyilkolták a Washington Post publicistáját, aki gyakran kritizálta a szaúdi uralkodócsaládot, ráadásul a CIA vizsgálata szerint Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását a szaúdi herceg rendelte el.

Fontos kiemelni, hogy a Fox Networks nem egyenlő a Donald Trump mellett nyíltán kiálló Fox Newsszal, hanem ez a Foxnak az a része, amelyet nemrég óriási összegért vásárolt meg a 2019-ben saját streamingszolgáltatót indító Disney. A lépés olyan szempontból érthető a Disney részéről, hogy a 300 millió fős térségben szintén igyekszik betörni a Netflix, a malájziai Iflix és a dubaji Starz Play is. Egyedül az jelenthet gondot, hogy ebben a térségben vannak olyan részek, ahol szinte egyáltalán nem használnak bankkártyát, ami nélkül meglehetősen nehéz előfizetni egy online szolgáltatásra. Az online videós előfizetések száma csak tavaly érte el az egymilliót a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Rovatok