Index Vakbarát Hírportál

A Médiatanács elmeszelte a Szenzációs Négyest (RTL) és a Valami Amerika 3-at (TV2)

2018. november 23., péntek 13:21

Helytelen korhatár-besorolás miatt szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa legutóbbi ülésén. Ennek alapján az RTL Klubot hatmillió forintos bírsággal sújtották, mert a Szenzációs Négyes című műsoruk szeptember eleji, első adásában ugyan nem szexuális témát dolgoztak fel, de a szereplők tánca mégis vulgáris módon utalt a nemiségre, a műsorvezetőtől, a zsűri tagjaitól és a többi szereplőtől pedig szexuális utalások hangzottak el.

Így a szolgáltató által 12 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszám káros hatással lehetett a 16 évnél fiatalabbak, legfőképpen a 12-14 éves gyermekek – ahogy a médiatörvény fogalmaz – szellemi, erkölcsi vagy fizikai fejlődésére, tehát túl megengedő volt a korhatár-besorolás. Mutatjuk, miért akadt ki az NMHH:

Az RTL-t és a TV-t is a tévénézők nyomták fel, utóbbit a Valami Amerika 3 című filmért, amit dettó a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába sorolt a TV2 ahelyett, hogy a 16-os karikával vetítette volna. A megjelenített verbális és fizikai erőszakot tartalmazó jelenetek, szexuális utalások, valamint a halmozottan előforduló durva, trágár nyelvezet miatta film alkalmas a 12–16 éves korosztály személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására. A TV2 büntetése 1,25 millió forint, ami azért érdekes, mert a két kihágás tökegyforma. Az NMHH a közel 4 milliós különbséget azzal indokolja, hogy 

a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. A médiatörvény 187. paragrafusa kimondja, hogy a jogkövetkezményt minden esetben – jellegétől függően – a jogsértés súlyára, ismételtségére, folyamatosságára, időtartamára, az azzal elért vagyoni előnyre, valamint a jogsértéssel okozott érdeksérelemre, az érdeksérelmet szenvedett és veszélyeztetett személyek számára, illetve az okozott kárra, személyiségi jogsérelemre tekintettel és a jogsértés piacra gyakorolt hatását is figyelembe véve állapítják meg.

A döntések bíróság előtt fellebbezhetők.

Rovatok