Index Vakbarát Hírportál

Kinyírja a Rock FM-et a frekvenciavámpír Sláger FM

2019. január 15., kedd 15:17

Tavaly még csak a névváltoztatásra kértek és kaptak engedélyt a Médiatanácstól, most már a frekvenciát is átminősítették a kedvükért. A Sláger FM tényleg a hazai kereskedelmi rádiózás kilencéletű macskája.

2018. novemberében döntött úgy a Médiatanács, hogy a Sláger FM frekvenciaszerződését nem hosszabbítja meg, és mehet az 1988-ban Juventus rádióként indult veterán rádió oda, ahová akar. A tulajdonos Radu Morar azonban a világ legszerencsésebb embere, mert felmondás után nem sokkal megkereste a Rock FM tulajdonosa, hogy bérbe venné a Sláger FM nevet és az ahhoz tartozó, védjegyoltalom alá eső dolgokat. Morar, aki a megkeresés előtt még az elveszett milliói felett búslakodhatott, persze hogy belement, ráadásul az Indexnek azt mondta telefonon, hogy jó ajánlatot kapott.

Ennek az egésznek már akkor sem volt semmi értelme: a közösségi rádióként, magyar rockzenei tartalmat kínáló Rock FM-et nem lehet egy átnevezéssel slágeresíteni, a műsorszolgáltatási szerződésben vállalt kvótákat meg a frekvenciához kötik, mindegy, hogy hívják az adót. Ez azt jelenti, hogy tavaly december 23- állás szerint a papíron Tamássy Zsolt tulajdonát képező Rock FM február 2-től továbbra is a 95,8 MHz-en, de Sláger FM néven szolgáltat majd napi 68 százalékban közszolgálati műsorokat, a magyar zene aránya napi 70% aminek 85% magyar rockzene.

Ez így nem működött volna. 

Nem, mert a Sláger FM kereskedelmi, napi 10% közszolgálatra belőtt, 12 percnyi reklámmal sáfárkodó rádió, aminek sales munkatársai már tavaly azzal nyugtatták a partnereket, hogy nagyobb eléréssel működnek februártól (szóval a pénzük többet fog érni), a profil nem változik, a zenei irány sem.

Eleve nem volt életszerű, hogy Sláger néven majd egy rockrádiót fognak működtetni.

Ennek hátterében az áll, hogy a két rádiónak ugyanaz a tényleges tulajdonosa, Radu Morar (persze okosba'), aki a két portéka közül az értékesebbet tartotta meg. Hogy aztán Morar a Rock FM-et azért vette-e meg annak idején, mert már akkor tudta, hogy a Médiatanács beint neki, és milyen jó lesz egy menekülő út, azt nem tudni, azt viszont igen, hogy a rádió alkalmazottai nem Tamássynak, hanem Morarnak számoltak be, akinek papíron semmi köze nem volt a rádióhoz.

A Médiatanács mai döntése, amiről a Media1.hu számolt be elsőként, csak az első akadály elhárulását jelenti, a Rock FM tulajdonosa jelenleg arra kapott engedélyt, hogy az eddigi közösségi rádióból kereskedelmit csináljon, immáron Sláger FM néven, ami rögvest egy emberesebb frekvenciadíj befizetésével jár, a 2015-ös pályázati kiírásban 82.095.000,- forintos éves díj szerepel. Ezt persze a Sláger röhögve kitermeli februártól.

A Media1 infói szerint a Médiatanács egy füst alatt a műsorszolgáltatási szerződésben szereplő kvótákat is megváltoztatta, de a mi információink szerint erre leghamarabb a jövő heti ülésen kerülhet sor - legalábbis a mai ülésen erre vonatkozó kérelmet nem nyújtottak be hivatalosan, anélkül pedig ilyesmit nem nagyon lehet tárgyalni.

A Sláger FM végül még nagyon jól járt az egésszel, vételkörzete a 95,8 MHz-en megduplázódik, ha olyan az idő, a Balaton melett is lehet hallani az adásukat. A Rock FM meg szépen megszűnik, csak azt nem lehet tudni, hogy azokkal mi lesz, akik a rádióban dolgoznak. (A cikk korábbi verziójában azt írtuk, hogy azzal hitegetik őket, majd Mészáros Lőrinc megveszi a céget. A rádiótól jelezték, hogy nem volt ilyen hitegetés, meg semmilyen sem, a tulajdonos egyelőre egy szót sem szólt a stábhoz a jövővel kapcsolatban.)

Rovatok