Index Vakbarát Hírportál

A Felház egyik alapítójától is hull majd a Manna az éterből

2019. február 4., hétfő 16:53

A Felház nevű keresztény mozgalmat Orbán Gáspár, Ember Illés és Prekopa Donát 2015-ben alapította, de nem akartak belőle karriert csinálni: nem lesz belőle sem gyülekezet, sem egyház, sem felekezet, és pénzt sem akarnak kivenni belőle. Az egyik alapító tag, a televíziós műsorkészítést tanult Prekopa Donát mostantól a vadonatúj Manna FM (született Cross FM) reggeli műsorának lesz az egyik műsorvezetője.

Február 4-én még tesztsugárzás folyik a budapesti 98,6 MHz-es frekvencián, de február 5-től, vagyis holnaptól már egy keresztény szellemiségű, közösségi rádió, a Manna FM műsora lesz hallható rajta. A reggeli műsoruk címe stílszerűen Reggeli Manna lesz, és három műsorvezetőre bízták: Kaldenecker Antalra, Péter Petrára és Prekopa Donátra.

Kaldenecker Antal rádiós veterán, mostanáig a Sláger FM Sláger Reggel című műsorának volt a főszerkesztője, előtte volt a Danubius Rádiónál, az MTVA-nál, a Z+ és VIVA+ tévéknél és a Rádió Bridge-nél is. Péter Petra dettó ismert rádiós, és ő is a Sláger FM-től ment át a Mannához, előtte a Roxy Rádióban, az EstFM Rádióban, a Klubrádióban, a Rádió Caféban, a Juventus rádióban, a Jazzy Rádióban és a Danubius Rádióban is dolgozott - utóbbiban Kaldenecker Antallal párban. Ő is tévézett, az RTL Klub reggeli műsorában szerepelt egy ideig. Prekopa Donát szakmai háttere nem ilyen impozáns, elsősorban tévés vagy inkább mozgóképes műsorokban dolgozott az MTVA-nak és a DTK Show mellett, de volt a Petőfi Rádió és az Origo munkatársa is. Az ő neve inkább onnan lehet ismerős, hogy Orbán Gáspár mellett a Felház keresztény karizmatikus megújulási mozgalom egyik alapítója volt.

A 98,6 MHz-es frekvemciát 2011 óta pihentette a Médiatanács, és tulajdonképpen a semmiből írtak ki rá pályázatot rá 2017 augusztus 21-én. Illetve ez csak a végleges pályázati kiírás időpontja, mert a pályázati felhívás tervezetét a Médiatanács honlapján és hirdetményi úton 2017. június 15-én tették közzé. Ennek nyilvános meghallgatása 2017. július 6-án történt, majd pontosítottak rajta és megtörtént a közzététel. A frekvenciára két cég nyújtott be pályázatot, a nyertes az a Manna Vision Media Kft. lett, amit Horváth Gergely, a Petőfi Rádió egykori munkatársa 2017 augusztus 14-én, tehát a pályázat hivatalos közzététele előtt egy héttel alapított.

A pályázat nyertese vállalta, hogy elsősorban felekezetközi hitbéli értékrendet közvetítő, családcentrikus csatorna lesz, hírekkel, magazinműsorokkal és minőségi könnyűzenei kínálattal, a helyi és tematikus közösségekkel együttműködve. A szerződés hét évre szól, ingyenes (közösségi jellegű) használatra vonatkozik, és a Cross FM nevére szólt, a bejelentésre 2018. június 19-én került sor. Horváth Gergely kevesebb mint egy hónappal később, 2018. augusztus 10-én, egy éves működés után eladta a Manna Vision Kft. a Gospel Közhasznú Alapítványnak. Amíg a cég tulajdonosa volt, annak kimutatható tevékenysége nem volt, mintha csak arra szánta volna a Jóisten is, hogy egyszer legyen egy rádiója, amit utána elad - a 98,6 MHz-es frekvencia potenciálisan 2,24 millió főt ér el, vagyis meglehetősen jó vételi tulajdonságokkal rendelkezik.

Horváth Gergely, a volt tulajdonos a Media1-nek azt nyilatkozta, tavaly ősszel, a végleges koncepció megszületése előtt valóban teljesen kiszállt a rádióból, átadta azt a Gospel Közhasznú Alapítványnak, de mivel a Mannát nem üzleti vállalkozásként fogta fel, ezért az átadáskor nem kért és nem kapott pénzt vagy egyéb jutalmat. Elmondta azt is, hogy a döntésének nincs politikai háttere. Az alapítványról annyit lehet tudni, hogy

a társadalom hátrányos helyzetű csoportjainak, pl.  hajléktalanoknak, időskorúaknak, prostituáltaknak, szenvedélybetegeknek, mentálhigiénés problémákkal küzdőknek, hátrányos helyzetű fiataloknak, szociálisan rászorulóknak különböző formában anyagi, természetbeni, illetve lelki támogatást nyújt.

A rádió programigazgatója Bali Mónika, a Klubrádió és a Radiocafe egykori munkatársa lesz, aki a Komlósi Oktatási Stúdió oktatási igazgatója is volt valamit a Magyar Televízióban és a Budapest rádióban is dolgozott szerkesztőként. További stábtagok: Fehér Mariann (Klubrádió, Sláger FM, Rádió  Café, Juventus Rádió), Rímer Péter (Klasszik Rádió), Kaszás Kornél (Győr Plusz Média), Tóth Péter (Cegléd Rádió, Rádió 7, Rádió 88), Látó Judit (mentálhigiénés szakember, rajtvizsgálati szakértő, korábban: Kapos Rádió, Blikk, Best Magazin), Ferencz Gabriella (színészi munkái mellett Ferencvárosi Televízió, korábban RadioAktív), Jekkel Dániel (Klasszik és Jazzy Rádió), valamint zenei szerkesztőként Hamvas Viktor (Rádió Bridge, Juventus Rádió, Sztár FM, Danubius Rádió, Class FM).

A rádió a saját magáról kiküldött sajtóanyagban azt vállalja, hogy:

Ami a műsorokat illeti, csak a Médiatanács határozatából indulhatunk ki, amiben ezeket emelték ki:

Ezek közül az a kettő, amiben a Cross szerepe vélhetően már kukázva lett, a többiről pedig nem feltétlenül az infotament, inkább a vallási félóra jut az ember eszébe, de mi is nyugtával dicsérjük a napot. (via)

Rovatok