Index Vakbarát Hírportál

Három hete nem változik semmi a nézettségi versenyben

2019. március 20., szerda 14:14

Kis túlzással azt lehetne mondani, hogy az elmúlt három hét tévés nézettségét sima copypaste-tel is megírhattam volna. Semmi olyasmi nem történt, amiről érdemes lenne hosszabban beszélni, az, hogy az Exatlon és a Tények a TV2 két olyan műsora, amit néznek az emberek úgy ahogy, eddig is tudtuk, ahogy azt is, hogy az RTL a Híradó-Fókusz-Drága örökösök szentháromsággal és a ki tudja hányadvirágzását élő Barátok közttel húz.

A két tévé nézőközönsége szépen becsontosodott, és lassan úgy néz ki, hogy ahogy egy rendes Liverpool-szurkoló sem fog az Evertonnak drukkolni SOHA, még a BL-döntőben SEM, egy RTL-néző sem kapcsol át a TV2-re és viszont.

Tessék mutatom:

9. hét

10. hét

11.hét

Tetszik érteni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a TV2 top 30-as műsorai mindig a Tények és az Exatlon, és hogy a top 5-be a Drága örökösök, A tanár és a Fókusz mellé semmi nem tud bekerülni, akkor a tavasz eddig a tévézés gránitfala, mozdíthatatlan és állandó, de legalább annyira unalmas is.

Azt mindenképpen ki kell emelni, hogy a TV2 többmilliárd forintos befektetése megtérülni látszik, hiszen szívós munkával, megfeszített küzdelemben, a semmiből feljőve, majd fej-fej mellett haladva végül elsőként bólintottak be a célba. Heroikus küzdelem volt, de a TV2 14 csatornája csak lebirkózta az RTL nyolc tévés portfólióját. Az elmúlt három héten az egész napot tekintve a közönségarány alakulása 18-49-ben

Minden fillért megért a dolog, bár, ha kivesszük belőle a főadókat, van egy olyan érzésem, hogy a TV2 kábelcsatornái alul maradtak az RTL-istállóval szemben.

A heti éllovasoknál a 9. és 10. héten a Drága örökösöket, a 11.-en A tanárt láthatjuk a csúcson - jó, ez utóbbi meglepő, de ha azt nézzük, hogy a sorozat szépen építkezett, és a nézettsége az évad alatt folyamatosan nőtt, akkor csak az ugrás mértéke lehet érdekes: míg a 10. héten Nagy Ervin tornacipős tanereje 16,3 százalékos közönségarányt és 249 ezer nézőt hozott, a 11.-en 19,7% mellé 298 ezer nézőt. Ami a sorozatipar szempontjából rossz hír, hogy az RTL első krimisorozata, az Alvilág, nem találta meg a közönségét, és megbukott - az első ötvenbe egyik vizsgált héten sem került be, és a tendencia azt mutatja, hogy nem megtartja, hanem veszíti a nézőket (18-49-es adat):

A tavaszi újdonságok közül az RTL-nek a Cápák között jött be leginkább, 10-12 százalékos közönségaránya van, amivel veri a vele szembe beolt Pénzt vagy éveket! című TV2-s műsort (7-9%),  és még a későn kezdődő Isten veled Magyarország is tud 8 százalékos átlagos közönségarányt. Amiért 10 éve valószínűleg fejek hullottak volna, de ez már nem az a tévés világ, hanem a fragmentált, amiben a néző száznál is több magyar nyelvű csatorna közül válogathat.

Rovatok