Index Vakbarát Hírportál

Már naponta 35 ezer reklám megy a tévében

2019. május 3., péntek 15:32

Több mint 6 ezerrel nőtt a naponta átlagosan adásba kerülő reklámok száma az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami azt jelenti, hogy 35 ezer reklámfilmet sugároztak naponta a Nielsen által vizsgált tévécsatornák. Az átlagos tévénézési idő viszont tovább csökkent – írja az Mmonline a Nielsen elemzése alapján.

Azért még így is elég magas számról beszélünk: 2019 első negyedévében a teljes népesség körében az emberek naponta átlagosan 5 órát töltöttek a tévékészülékek előtt. Ez 6 perccel kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában. A legkevesebbet a 15-29 évesek tévéztek (átlagosan 2 óra 41 percet), a legtöbbet pedig az 50 év felettiek (átlagosan 7 és fél órát).

A napi átlagos tévénézési idő felébe (52 százalékában) „általános szórakoztató csatornákat” néztek az emberek. 8,8 százalékot szántak a nézők a műsoridejük több mint felében sorozatokat sugárzó csatornákra, 9,7 százaléknyit filmcsatornákra, a hírcsatornákra pedig 7,5%-ot, ami 0,9 százalékpontos csökkenést jelentett 2018 első negyedéhez képest. A tévénézésre fordított idő fennmaradó egyharmadán osztozott az összes többi tematikus csoport, köztük az ismeretterjesztő, életmód-, gyerek- és zenecsatornák, valamint a sportcsatornák csoportja is.

Ugyan a műsoridőnek csak 9,9%-ában vetíttek mozifilmeket (felerészben akciófilmeket és vígjátékokat), de ennek a műsortípusnak a népszerűségét tükrözi az a tény, hogy a műsorfogyasztásból jóval magasabb arányt – 14,6%-ot – képviseltek a mozifilmek. A „nem zenés fikció” kategóriájába sorolt műsorok a műsoridő 27,9%-át tették ki, és ennek kétharmadát sorozatok és szappanoperák alkották, a fennmaradó harmad pedig majdnem teljes egészében rajzfilmekből állt.

A sorozatok és a szappanoperák jelentik a legnépszerűbb műfajt a nézők körében: az emberek tévé előtt töltött idejének 24,1%-át tették ki, azaz csaknem minden negyedik percét ezekre fordították.

A „hírek, aktuálpolitika, gazdaság” tematika a műsoridőből mindössze 3,8%-ban részesült, de a tévénézési időnkből jóval többet – 9,6%-ot – töltöttünk el velük, azaz az emberek még mindig szívesen tájékozódnak a napi eseményekről a tévén keresztül.

Kereskedelmi reklámok tették ki a teljes műsoridő 14%-át, és ugyanekkora arányban részesedtek a tévénézési időből is. Ha ehhez hozzátesszük a műsorajánlók 5,7%-os fogyasztási arányát, együttesen már a tévénézési idő ötödét tették ki, ami lényegesen több, mint amennyit mozifilmekkel töltöttek a nézők, és megközelíti a legnépszerűbb műfajra, vagyis a sorozatokra szánt időt is.

A sugárzott reklámok száma évről évre dinamikusan növekszik – írja az MMonline. Az idei első negyedévben naponta átlagosan 35 ezer reklámfilm került adásba a Nielsen által vizsgált csatornákon, ami 6097 reklámfilmmel több 2018 első negyedévéhez képest, és 10 351-gyel több, mint 2 évvel korábban. Az egy reklámblokkon belül sugárzott reklámfilmek átlagos száma is növekedett: 2017-ben átlagosan 8,9 reklámfilm volt egy blokkban, tavaly már 9,2, idén pedig 10,6-ra nőtt ez az érték. Az egy főre jutó napi átlagos reklámnézési idő 35 perc volt 2019 első negyedévében, és az utóbbi két évben látványosan nőtt az elért nézők által átlagosan naponta megtekintett reklámfilmek száma is. Míg 2017 első negyedévében egy néző naponta átlagosan 108 reklámfilmmel találkozott, addig egy évvel később már 120-szal, idén pedig már 133-mal.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok