Index Vakbarát Hírportál

Soha annyi Emmy-díjra nem jelöltek még tévét mint az HBO-t

2019. július 16., kedd 23:21

137 jelölést kapott az HBO a szeptember 22-i Emmy-gálára, amit ugye a tévés Oscarnak is szoktak hívni, de mi nem fogjuk. Az Emmy-díjakat az amerikai Tévéakadémia osztja ki, az a szervezet, ami egyre kétségbeesettebben igyekszik az iszonyú gyorsan változó tévés piaccal lépést tartani - hol összevonva, hol szétválasztva kategóriákat -, de hiába. A 2019-es nevezések azt mutatják, hogy a network tévék marginalizálódnak, és hűen tükrözik az amerikaiak tartalomfogyasztási szokásait, azaz HBO + Netlfix > mindenki más.

Tavaly a Netflix 112 nevezést kapott az HBO 108 jelölésével szemben, a gáláról pedig mindketten 23-23 díjjal távoztak. Tavaly viszont nem volt Trónok harca és Csernobil sem, így nem csoda, hogy az HBO 137 nevezéssel, új rekordot felállítva áll az élen idén. A Netflix 117 nevezése öttel több, mint tavaly, de ezt valószínűleg így is kisebbfajta kudarcnak tudják be - én is ideges lennék, ha egy évben 8 milliárd dollárt költenék sorozatfejlesztésre és gyártásra, de az ennek töredékéből dolgozó vetélytárs agyonver a jelölések számában.

Az HBO szekerét az alábbi sorozatok tolják erőteljesen:

A Netflix egy minisorozat, az Ava DuVernay rendezte When They See Us 16 nevezésének örülhet nagyon, illetve a Russian Dollnak (13), az Ozarknak (9), és a GLOW-nak (5).

És hogy mennyire erősek ezek ketten, íme a többi csatorna nevezéseinek számai:

Azaz 317 jelölésen osztozik 12 szolgáltató, 254-en pedig kettő. Biztos le lehet vonni valami következtetést belőle. További érdekességek:

A főbb kategóriák jelöltjei:

Dráma

Komédia

Limitált sorozat

Tévéfilm

Férfi főszereplő (dráma)

Női főszereplő (dráma)

Férfi főszereplő (komédia)

Női főszereplő (komédia)

Férfi mellékszereplő (dráma)

Női mellékszereplő (dráma)

Férfi mellékszereplő (komédia)

Női mellékszereplő (komédia)

Férfi főszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

Női főszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

Férfi mellékszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

Női mellékszereplő (limitált sorozat/tévéfilm)

Talkshow

Rovatok