Index Vakbarát Hírportál

Milliós bírságot kapott a TV2 és az RTL Klub

2019. szeptember 12., csütörtök 11:35

A hat hónap alatt összesen 17 796 termékmegjelenítés szerepelt az RTL Klubon és a TV2-n, ami tizenöt százalékkal meghaladta a 2018 azonos időszakában regisztráltakat, derül ki a Médiatanács közleményéből. A legtöbb termékmegjelenítés az RTL Klub Reggeli (2298) című műsorához kapcsolódott, amit a Fókusz (1625) és a Drága örökösök (891) követett. A TV2 Bezár a bazár! (886) című műsora a negyedik helyet szerezte meg.

A termékmegjelenítésekben 2519-féle márkát hirdettek, köztük egy diétás termék szerepelt a legtöbbet 456 alkalommal, és ez a márka állt az élen az RTL Klubnál is. A TV2-nél egy bútorüzlet volt az időszak vezető hirdetője 156 megjelenéssel.

A termékmegjelenítésekhez kapcsolódik az NMHH által kiszabott bírságok egy része is.  Összesen 1,45 millió forint bírságot szabtak az RTL Klub szolgáltatójára szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatás szabályainak megsértése miatt. Az igazi nő négy különböző áprilisi adásában ugyanis a műsor szereplői többször is felhívták a figyelmet arra, hogy egy bizonyos ételízesítő márka termékeinek minősége kiváló, és hogy azok megvásárlásával a nézők jól járnak.

Csakhogy a termékmegjelenítés akkor jogszerű, ha a termék dramaturgiailag illeszkedik a műsorszámba és szervesen kapcsolódik a tartalmához, de a bemutatás nem ösztönözhet vásárlásra vagy szolgáltatás igénybevételére. A közvetlen népszerűsítés ugyanis már a reklámok eleme. Ezen felül az ismertetés nem adhat indokolatlan hangsúlyt a megjelenített termékeknek - írja a hatóság.

A TV2 szolgáltatójára összesen 4,5 millió forintos bírságot szabtak ki, amiért júniusban A viszkis című filmet és annak előzeteseit több alkalommal is nem megfelelő – 12-es – korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be. A film kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba.

"Hősei olyan figurák, akik erőszakosan viselkednek, céljaik eléréséhez törvénytelen módszereket alkalmaznak, és ez a magatartásminta negatívan befolyásolhatja az érintett korosztály formálódó értékrendszerét. Emellett a megjelenített erőszak és trágár nyelvezet módja, mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a védendő korosztály legfiatalabb tagjai – a 12-13 évesek – képesek lennének feldolgozni, emiatt a film félelmet és szorongást válthatott ki belőlük" - áll a hatóság indoklásában.

Rovatok