Index Vakbarát Hírportál

Tarlós emberei: Johansson, Hanks, Smith, Jolie, Damon, Schwarzenegger

2019. október 8., kedd 09:24

Tarlós István irigylésre méltó helyzetben van, hiszen míg politikai ellenfelei, ebben az esetben a főpolgármesteri posztért induló Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián egymás között összesen egy kurrens tévéműsort tudnak felmutatni, neki saját, névre szóló újságja van, amiben hollywoodi világsztárok is megszólalnak, arccal, névvel vállalva kijelentéseiket. Tarlós hollywoodi kapcsolatairól korábban már megemlékeztünk, akkor a világ éppen legjobban fizetett színésznőjének számító Scarlett Johansson szájába adott mondatok hitelességét kérdőjeleztük meg, és mint kiderült, igazunk is volt: Johansson valóban nem akarta Tarlóst a választásokon támogatni. De a Fidesz–KDNP támogatásával a főpolgármesteri széket megtartani akaró Tarlós és/vagy az őt segítő kampánycsapat nem állt meg ennyinél.

A Tarlós című kiadvány úgy néz ki, mint egy napilap, a főpolgármester neve piros keretben fehérrel virít a címlap tetején, alatta ő maga látható „Magabiztos politikus az irodában” pózban, a lap pedig tulajdonképpen arról szól, hogy

Az utolsó oldal legalján aztán megjelenik egy olyan sáv, amiben a fentieket kiegészíti egy új elem, a hollywoodi nagyságok megszólaltatása. Első olvasatra Arnold Schwarzenegger, Will Smith, Matt Damon, Tom Hanks és Angelina Jolie képpel vállalva szólal meg a Tarlósban, és ugyan ők nem mennek el olyan messze, mint Johansson korábban (a színésznő állítólag arról beszélt, hogy a 30 éve a városvezetői pályán dolgozó Tarlós István kerületi polgármesterként 16 évig irányította a kerületet, 9 éve pedig a fővárost), és csak a Budapesttel kapcsolatos kötelező verbális köröket futják meg, de a kréta körül így is hibádzik pár dolog.

A szövegek (és a képek) felhasználására illett volna engedélyt kérni, hiszen egy nyíltan politikai céllal készült kampánykiadványról van szó, az ilyen felhasználás pedig nem feltétlenül fér bele a szabad felhasználás kereteibe. Azt természetesen nem tudni, hogy a lapot kiadó Fidesz–KDNP (felelős kiadó: Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója) tett-e kísérletet az engedélyek megszerzésére.

Vegyük például azt a fényképet, amin pl. Arnold Schwarzenegger 2017-ben látható Berlinben, a GQ magazin egyik rendezvényén, ha ezt a rendezvényt nem Tarlós István és/vagy Kubatov Gábor szervezte, és nem tájékoztatta Kalifornia állam egykori kormányzóját arról, hogy politikai dzsemborin van, akkor a képet nem lehetne felhasználni a Tarlósban.

Az igazi problémát azonban az idézetek jelentik. Mert lehet azt mondani, hogy ez csak a kiadvány kis színes oldala, ahol összeszedtek néhány elismerő kijelentést világsztárok szájából Budapestről, de az egyszeri olvasóban könnyen támadhat az a benyomás, hogy a sztárokat – hasonlóan magyar kollégáikhoz – megkérdezte a Tarlós című kampánylap, és ők ezekkel a mondatokkal fejezték ki elismerésüket a városvezető teljesítménye iránt. Ezzel szemben:

  1. Schwarzeneggernél maradva, az ő mondata (Budapest a világ egyik legjobb városa) egy werkfilmből származik, amit a Terminator 5 forgatásán készített a Filmalap. Ezt persze nem tüntették fel.
  2. Will Smith nyilatkozata tavaly nyári, Moszkvában hangzott el, ő az MTI-nek szólalt meg, vagyis az MTI hozta le szavait. A forrásmegjelölés itt is elmaradt.
  3. Tom Hanks 2016-ban, Amerikában nyilatkozta az „Egyik oldalon hegyek, a másikon síkság és középen a Duna” sort Návai Anikónak.
  4. Szintén Návainak szólalt meg Angelina Jolie is a gyerekbarát Budapestet méltatva a Vasárnapi Hírekben még 2010-ben (!).
  5. Matt Damon szavait a Blikkből vették át Tarlósék, de ezt csak egy guglizás után tudjuk meg, mert forrás nála sem szerepel.

Az, hogy ezeket a Budapestet és Magyarországot dicsérő, önmagukban ártalmatlan szövegeket nem egy turisztikai kiadványban használták fel, hanem Tarlós szekerének tolására, meglehetősen pikánssá teszi a dolgokat, hiszen

itt figyelembe kell venni a megszólalók személyiségi jogait is.

Azt készségesen elhiszem, hogy Giannival és Radics Gigivel előre leegyeztették a a nyilatkozatokat, és mindketten tisztában vannak azzal, hol, kinek, milyen célra nyilatkoztak. Nehezebben hihető, hogy mindezt az A-listás hollywoodi színészekkel is sikerült megtenni, és az kapásból nem tűnt életszerűnek, hogy Návai Anikó 2010-ben azzal nyitott volna Angelina Jolie-nak, hogy ugye nem gáz, ha majd ezt a szöveget kilenc év múlva egy főpolgármesterjelölt kampánylapjában is lehozzuk, akit a jobboldali, konzervatív állampárt olyannyira támogat, hogy magát a kiadványt is finanszírozza? Az meg már kifejezetten a sci-fi kategóriájába tartozik, ha erre a kérdésre Jolie azt válaszolta volna, hogy „dehogy gáz”.

Meg is kérdeztük Návai Anikót az esetről, ezt a választ kaptuk vissza:

Senki nem keresett meg, hogy szerezzem meg Tom Hanks, Matt Damon és Angelina Jolie hozzájárulását, hogy politikai kampányban használni szeretnék ezeket az idézeteket, azok felhasználásáról csak a sajtóból értesültem.

A képek és a szövegek együtt azt sugallják, mintha Scarlett Johansson példáján felbuzdulva minden hazánkban megforduló hollywoodi sztár Tarlóst támogatná. Ez azért (is) valószínűtlen, mert Schwarzeneggeren kívül minden megszólaló lelkes demokrata párti, már ha tényleg bele kéne kezdeni valamiféle racionális bizonyításba. Nyilvánvaló, hogy egyik színészt sem keresték meg, és ahogy nem kérték el a képeket és a szövegeket sem, arra sincs engedélyük, hogy politikai célokra használjanak hollywoodi sztárokat.

Akiknek, pontosabban sajtósaiknak, ügynökeiknek, ügyvédjeiknek írtunk is, feltéve pár, egyszerű kérdést:

Elsőként Angelina Jolie ügynökétől, a United Talent Agencytől érkezett válasz:

I am writing to you following your approach to Mr Klubeck at the United Talent Agency and your inquiry related to Ms Angelina Jolie.

I can confirm that neither Ms Jolie nor any representative have ever issued or approved any text or likeness to be used in Hungary for any political purpose. So the answer to your questions is a categoric no.

Ms Jolie spent a few months in Hungary in early 2010 directing her film In the Land of Blood and Honey. She has had no further association with Hungary since that time.

Azaz: sem Ms. Jolie, sem képviselői nem tettek vagy engedélyeztek politikai célra felhasználható nyilatkozatot Magyarországon. Ugyanez érvényes a fényképre is. „A válasz tehát kategorikus nem. Ms. Jolie 2010 elején töltött el pár hónapot Magyarországon, a Vér és méz földje című filmjének rendezésekor. Azóta semmilyen kapcsolatban nincs Magyarországgal” – szögezik le.

Nem mintha nem sejtettük volna, hogy erről van szó, de a megerősítéssel együtt az igazi. Tarlós Istvánnak és Kubatov Gábornak feltettük kérdéseinket a fentiekkel kapcsolatban, kíváncsian várjuk a válaszokat.

A fentihez hasonló választ kapott a 24.hu is a Scarlett Johansson-ügyben (a színésznő stábjának mi is elküldtük kérdéseinket, de nem kaptunk választ), hiszen a színésznő egy közleményben tette egyértelművé, hogy

különféle médiabeszámolók ellenére nem fejeztem ki támogatásomat Tarlós István polgármesternek a közelgő önkormányzati választásokra.

És még mielőtt azt hinnék, egyedi, elszigetelt esetről van szó, itt egy korábbi, amiben Tom Hanks most is felhasznált nyilatkozatát forgatták ki. A 444.hu írta meg még 2016-ban, hogy a Návai Anikó készítette interjút a Bors már eleve torzítva hozta le és tett hozzá egy sort, amire aztán ráugrott a Fidelitas, és kampányszlogent faragott belőle, mellé applikálva Tom Hanks arcát:

És megúszták, nem lett belőle akkor botrány, senki nem szólt egy szót sem, még annyit sem, mint most Angelina Jolie emberei.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok