Index Vakbarát Hírportál

A köztévé már meg sem próbál elfogulatlannak tűnni

2019. október 22., kedd 14:35 | aznap frissítve

Hétfőn botrány volt a Parlamentben, miután Hadházy Ákos független képviselő táblákat tartott az éppen beszédet mondó Orbán Viktor elé. Az egyik táblán az állt, hogy

Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott.

A balhés ülésről beszámolt a köztévé híradója is, azonban az adófizetők pénzéből működő, törvényileg pártatlanságra kötelezett csatorna szerkesztői egész egyszerűen nem mutatták meg a táblát, és azt sem olvasták be, hogy mi volt ráírva, miközben Hadházy egy másik, lófaszozós táblájának fotójával kezdték az egész beszámolót.

Ráadásul Németh Balázs műsorvezető konkrétan azzal a felütéssel kezdte az erre az eseményre vonatkozó szegmenst, hogy

primitív, bunkó, felháborító akcióval nyitotta a szezont az ellenzék.

Később olyanokat mondott még, hogy Hadházy előre megírt és kinyomtatott egy "primitív káromkodást" és, hogy

eddig épeszű ember nehezen tudta volna elképzelni, hogy ilyen trágár szöveget mutogat egy képviselő a Parlamentben, de ma ez is megtörtént.

A 3 és fél perces műsorrészlet szerkesztése is megér egy misét, mert hiába látta ország-világ, hogy mi volt az Orbán elé tett táblára írva, a bíróság által is hírhamisítónak mondott Papp Dániel vezette MTVA úgy szerkesztette meg az adást, hogy erről egy szót sem szólt, cserébe Németh Balázs személyes véleménye mellett elhangzott, hogy

Az egészben az az érdekes, hogy az M1 Híradó később egy újabb adásban is beszámolt az esetről, de itt már nem hangzott el, hogy ki a primitív vagy a bunkó, szimplán csak obszcén feliratként hivatkoztak a táblára, ami a ló faszának esetében teljesen helyénvaló. Ezt az adást viszont nem Németh Balázs vezette.

Az eljárás azért különösen aggályos, mert a 2010-es médiatörvény kimondja, hogy

a médiaszolgáltató hírszolgáltatást és politikai tájékoztatást nyújtó műsorszámaiban műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatársai bármely médiaszolgáltató által közzétett műsorszámban szereplő politikai hírhez véleményt, értékelő magyarázatot - kivéve a hírmagyarázatot - nem fűzhetnek.

Mint látható, Németh Balázs pontosan azt tette, amit tilt a 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról. Természetesen megkerestük a Médiahatóságot is, ahol Karas Mónika elnöknek épp most nyáron háromszorozták meg a fizetését. Reakciójukat közöljük, amint válaszoltak.

Szintén a sajátos szerkesztési technikáról árulkodik, hogy Hadházyra volt LMP-s képviselőként hivatkoznak a másik adásban, miközben 2006-tól 2013-ig a Fidesz politikusa volt, jelenleg pedig független képviselő, de az sem került be egyik adásba sem, hogy Hadházy valószínűleg feljelenti az őt rángató, önbíráskodó fideszes képviselőket, akikre csak úgy hivatkozik a híradó, hogy ők állították meg a botrányt.

A balhé óta egyébként minden fontosabb fideszes képviselő kizárólag Hadházy lófaszozós képét posztolja a saját Facebook-oldalán, mintha a köztévé híradója és a Fidesz központi kommunikációja tök véletlenül ugyanazt az információt próbálná sulykolni.

Az ügyben megkerestük a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy csak akkor kezdményeznek eljárást, ha valaki bejelentést tesz. "Az NMHH, illetve a Médiatanács a közigazgatási eljárásokról szóló jogi szabályozás értelmében kizárólag hatósági eljárás keretében, az ügy összes körülményének figyelembe vételével hozhat döntést, ilyen eljárás jelenleg nincs folyamatban. Bejelentés nem érkezett a hatósághoz az említett ügyben, de ha bárki médiaigazgatási jogszabály megsértését vélelmezi, bejelentheti azt az NMHH-hoz." - írta az NMHH, Kommunikációs Igazgatósága.

Rovatok