Index Vakbarát Hírportál

A józsefvárosi önkormányzati újságot fideszes politikusokkal egyeztették megjelenés előtt

2019. december 16., hétfő 10:15

Érdekes részleteket közölt a korábbi, fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzat működéséről Pikó András új polgármester. Pikó bejegyzése szerint az önkormányzati újság választás előtti számait rendszeresen fideszes politikusokkal ellenőriztették, mielőtt megjelentek volna.

Az alábbi e-maileket Nyerges Zoltán, a Józsefváros főszerkesztője küldte, a Józsefváros újság augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagait tartalmazza. Nyerges még a megjelenés előtt, levélben észrevételeket kér, értsd: jóváhagyást a címzettektől. A címzettek kiléte a levelezés későbbi menetéből egyértelmű, a névsor illusztris.

Közöttük is legelső sorban említendő Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött. Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben

– írja Pikó. 

Pikó felhívja a figyelmet a bejegyzésében többek között arra a furcsaságra is, hogy a Helyi Választási Iroda vezetőjeként, Rimán Edina „esküje hogyan volt összeegyeztethető azzal, hogy a fideszes frakcióvezetővel és polgármesterjelölttel közösen vesz részt a választási kampányban különösen elfogult Józsefváros újság informális szerkesztőbizottságában”.

A Józsefváros újság a fideszes kerületvezetés alatt a kormánypárt propagandalapjaként funkcionált, és annyira pofátlanul tette ezt, hogy a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria félmillió forintos büntetést is kiszabott rá. Ahogy Pikó fogalmaz:

 A sajtó pártirányítása, amire ez a levél bizonyíték, egyértelműen sérti a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elvét, és a demokrácia írott és íratlan szabályainak sokaságát. A Helyi Választási Iroda vezetőjének közreműködése a kampány alatt a helyi sajtó tartalmának fideszes politikusok általi meghatározásában sérti a választás tisztaságát. Különösen súlyossá teszi ezt a szerepvállalását Rimán Edinának az, hogy a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a feladata épp a választás tisztaságának biztosítása lett volna. A tetteikért vállalniuk kell a politikai és az esetleges büntetőjogi felelősséget.

Pikó szerint éppen az ilyen esetek miatt ment annyira nehezen, hogy minden egyes jelszót és hozzáférést megkapjanak az előző vezetéstől, hiszen ezekre a levelekre is csak a mostani átvilágítás során bukkantak.

A képet árnyalja, hogy az új vezetés alatt egyébként a Józsefváros újságnak szintén gondja akadt a pártatlanság látszatának fenntartásával: a decemberi lapszám felületének körülbelül harmadát Pikó András fotói teszik ki, az első 7 oldalon Pikó András 8 fotón jelenik meg mindenféle szögből.

Rovatok