Index Vakbarát Hírportál

Megállapodott a Digi és az AMC

2019. december 31., kedd 22:58

A piacvezető szolgáltató és az AMC közötti hajtépésről mi is írtunk, első körben úgy nézett ki, hogy a Diginek egyik AMC-csatorna sem kell az AMC, Film Cafe, Film Mania, Minimax, Spektrum, Spektrum Home, Sport1, Sport2 és TV Paprika kínálatból. Az AMC szerint a Digi nem szólt nekik és nem jelezte, hogy nem hosszabbítanának, ők is csak az új ÁSZF-ből értesültek (a Digi megkeresésünkre nem válaszolt, így az ő álláspontjuk továbbra is homályba burkolózik), ami valóban kimeríti a barátságtalanság fogalmát.

A képlet persze soha nem olyan egyszerű, mint látszik vagy láttatni vélik: ma délután hat körül az ÁSZF ismét változott, és az AMC csatornái visszakerültek a kínálatba, kivéve a Sport1-et és Sport2-t. Ez így is hatalmas érvágás, hiszen a sportjogok nem olcsók, és a piac egyharmadának kiesésével nem lesz egyszerű megindokolni a vásárlásokat. Szélsőséges esetben ez akár a csatorna létét is fenyegető lépésnek is tekinthető. A Digi joggal mutogat három saját sporttévéje mellett a TV2 csoport két Spílerjére, a két Eurosport adóra és az M4 Sportra,és mondhatja, hogy igazán kielégítik a sportrajongók igényeit, nyolc adó az nyolc adó. 

A Sport1 és Sport2 műsorán azonban vannak olyan exkluzív tartalmak, amiket az AMC reményei szerint sokan néznének:

Nem rossz kis lista, ugye. A probléma viszont az, hogy ennek ára van. A piacot jól ismerő informátoraink szerint a 2-3 tőkegyforma nagy amerikai csomagból (AMC, Sony, Viacom) az AMC  a legdrágább, viszont a nézettsége ezt korántsem igazolja: az egész napot tekintve 18-59-es közönségaránya 2010 óta 3,5% és 6,5% között változik, jellemzően 5% körüli átlaggal, amiből a sportcsatornák 1,2 százalékot a legjobb napjaikon hozzák.

A Digi osztott-szorzott, és inkább bevállalta, hogy ha lesz is olyan előfizető, aki átmegy egy másik szolgáltatóhoz, a kiesett összegnél jóval jobban járnak az AMC-nek januártól fizetett csökkentett díjon megkeresett különbözettel.

Frissítés 1.: Egy olvasónk jelezte, hogy január 31-ig marad minden úgy, ahogy volt, legalábbis az ÁSZF szerint, ami vagy azt jelenti, hogy van az az összeg, amiért a Digi elviseli a csomagjaiban a Sporttelevízió két adóját, és arra vár, mit lép az AMC; vagy pedig azt, hogy egy hónapos türelmi időt kap mindenki, aki esetleg szolgáltatót váltana.

Frissítés 2.: Úgy tűnik, hogy a tekervényes történet újabb fordulatot vett, és a két cég december 31-én, 21 óra körül mégis megegyezhetett, így a két sportcsatorna – legalábbis egyelőre – maradhat a Digi kínálatában, bár ezt az ÁSZF jelenleg elérhető változata, a legutóbbi közzétett változtatások [pdf] között továbbra is a két adó kikerülése szerepel, és ezek a január 1-től érvényes csatornakiosztásból [pdf] is hiányoznak.

Frissítés 3.: Megállapodott a Digi és az AMC. A megállapodás értelmében januártól az AMC kilenc csatornája szerepel a Digi kínálatában: a Sport1, Sport2, az AMC, a Filmcafé, a Spektrum, a TV Paprika, a Minimax és a CBS Reality, illetve az újdonságnak számító JimJam. 

Rovatok