Index Vakbarát Hírportál

Már keresik az újrainduló Szabad Európa Rádió magyar igazgatóját

2020. január 3., péntek 12:03

Megkezdte a Szabad Európa Rádió (SZER) magyarországi visszatérésének előkészítését a RadioFreeEurope Radio Liberty - szúrta ki a Media1 egy álláshirdetés alapján, amely a cég honlapján jelent meg.

A rádió „Director, Hungarian service” pozícióra hirdetett meg helyet, azaz úgy tűnik, már a magyar részleg igazgatójának megtalálásánál tart a folyamat. Az álláshirdetésre február 2-ig lehet jelentkezni.

Az álláshirdetés szerint az igazgató feladata a regionális igazgatóval való kapcsolattartás lesz, a magyarországi adás stratégiájának kidolgozása a "legnagyobb hatékonyság" érdekében, valamint a magyar újságíróstáb összeállítása. Mint írják, a csak interneten elérhető csatornán napi hírszolgáltatás lesz, kiegyensúlyozottan, pártatlanul és véleményközlés nélkül. A munka elvégzéséhez tíz év újságírói és öt év vezetői tapasztalatra van szükség.

A Media1 emlékeztet arra is, hogy 2019 szeptemberében Jamie Fly, a Szabad Európa Rádiót működtető vállalkozás tavaly augusztusban kinevezett elnöke Magyarországon folytatott találkozókat, többek között Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral. Fly korábban azt írta, 2020-ban indulhat el a Szabad Európa Rádió.

Szeptemberben mi is beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok nemzetközi médiáért felelős ügynöksége bejelentette a Szabad Európa magyar adásának újraindítási tervét. A New York Times akkor azt írta, az adás újraindításának a terve a lap cikke szerint egyfajta "rendreutasítás" is lehet az Orbán-kormány számára Washington részéről, ugyanakkor persze a szó szoros értelmében törvénytelen lenne, ha az amerikai kormány beavatkozna a SZER szerkesztőségének munkájába.

A Szabad Európa Rádió még 1950-ben indította el először kísérleti jelleggel, majd egy évvel később teljes körűen a magyar nyelvű adását. Negyvenkét évig szólt az emigráns magyarok készítette műsor, adásaikkal az 1956-os forradalom idején is nagy szerepet játszottak. Azonban a rendszerváltozás után, 1993. október 31-én leállították a magyar nyelvű sugárzást. A rádió jellemzően azokon a nyelveken szól most is, amely országokban veszélyben van a sajtószabadság.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok