Index Vakbarát Hírportál

Siklósi Beatrix a Kossuth rádió új csatornaigazgatója

2020. január 7., kedd 13:11

Mucsányi Marianna azért állt fel önként, mert ahogy arra decemberben a Media1.hu rámutatott, csatornaigazgatóként beszámolási kötelezettséggel tartozik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának, aminek az egyik –  kizárólag kormánypárti támogatással megválasztott – új tagja, Szadai Károly az ő férje. Mucsányi utódja Siklósi Beatrix lett.

Siklósi Beatrix veterán köztévés, Matúz Gáborral közös műsorát, az Éjjeli menedéket 2003. október végén szüntették meg, miután a műsorban teret adtak a MIÉP meghívására Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész, David Irving véleményének az 1956-os magyar forradalomról. Irving szerint az 56-os forradalom első két napja „antiszemita pogrom” volt, amit a „zsidókormány” ellen robbantottak ki.

A két műsorvezető-szerkesztőt 2004 novemberében rendkívüli felmondással küldték el az MTV-ből, miután Matúz az Antifasiszta és a hungarista – Titkok a Magyar Televízióból című könyvében a közszolgálati televízió engedélye nélkül közölt belső levelezéseket. Siklósi Beatrix, az Éjjeli menedék szerkesztője azért keveredett az ügybe, mert ezek az anyagok „hivatalból nála kellett hogy meglegyenek”.

Siklósi és Matúz a döntést a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon megtámadta, az ügy később a Legfelsőbb Bíróságra került, mely 2010. május 26-án hozott ítéletében úgy döntött, hogy jogellenes volt a rendkívüli felmondás. Siklósi ezután köztévén belül maradt, és 2014-ben kinevezték a vallási műsorok élére, ahonnan a közönség nyomására kellet eltávolítani, hiszen Facebookon zsidózott egy kiadósat. 2018-ban került az M5 kulturális csatorna élére, az ő irányítása alatt volt a tévé, amikor látványosan rasszista és homofób tartalmat sugárzott. 

Mucsányi Marianna a beosztottaknak írt levelében ugyanerre hivatkozott, és azt írta, sajnálja, hogy nem folytathatják tovább a közös munkát, de mivel a férje lett a Médiatanács tagja, ő már nem maradhat állományban. Megköszönte az elmúlt három éves közös munkát a kollégáinak. Mucsányi a távozás tényét és okát megerősítette a Media1-nek. 

Mucsányi Marianna és Szadai Károly pozíciója egymással összeférhetetlen, ez nyilvánvaló: a Médiatörvény szerint a Médiatanács tagjának közeli hozzátartozója nem lehet az MTVA munkatársa, pláne vezetője, hiszen így a Médiatanács tagja a közeli hozzátartozó vezette médiumról (ebben az esetben Kossuth rádióról) hozhatna döntéseket. Szadait ennek ellenére választotta meg az Országgyűlés fideszes többsége a grémiumba, de azt is közölték vele, hogy 30 napja van helyzet feloldására. (via Media1)

Rovatok