Index Vakbarát Hírportál

Több száz hangoskönyvet tett ingyen elérhetővé a közmédia

2020. március 23., hétfő 08:43

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tett ingyenesen hallgathatóvá a koronavírus-járvány miatt.

„A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzáférést” – olvasható az MTVA közleményében.

Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon mostantól olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Abigél, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, Az aranyember, az Iskola a határon, az Utas és holdvilág, a Szindbád hazamegy, a Rómeó és Júlia, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Ezzel összhangban a Nemzeti Audiovizuális Archívum online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a nava.hu oldalon. Az MTVA Archívum pedig a Mozgóképarchívum megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, meséit, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára a m3.hu oldalon.

Közben a Nemzeti Filmintézet magyar irodalmi klasszikusok filmváltozatait, ifjúsági és animációs filmeket tett elérhetővé a Filmarchívum oldalán. A mintegy 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban olyan alkotások szerepelnek, mint A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, az Árvácska, a Pacsirta, az Édes Anna, a Légy jó mindhalálig, a Szent Péter esernyője, a Vuk, a Szaffi vagy a Keménykalap és krumpliorr.

Rovatok