Index Vakbarát Hírportál

Elengedi a kormány a tévék és rádiók frekvenciadíját

2020. április 18., szombat 18:49

Pénteken megjelent egy rendelet a Magyar Közlönyben, amely alapján a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel a lineáris médiaszolgáltatóknak nem kell befizetniük a második negyedéves frekvenciadíjukat – írja a Media1.hu. A rendelkezés az olyan rádiókat érinti, mint a Sláger FM vagy a Rádió 1, és az olyan kereskedelmi televíziókat, mint az RTL Klub és a TV2. A kisebb, közösségi jellegű rádiók és tévék, mint a Klubrádió vagy a Karc FM eddig is ingyenesen használhatták a frekvenciájukat. 

Orbán Viktor miniszterelnök már március végén ígéretet tett, hogy a kormány eltörli a tévék és rádiók esedékes médiaszolgáltatási díját, avagy frekvenciadíját. A rendelettel viszont egészen eddig váratott magára a kormány. A Médiatanács ezen kívül tett már engedményeket a tanács pályázatain nyertes helyi médiumoknak, amelyek a műsortámogatási pályázatok vállalásait koronavírussal kapcsolatos műsorokkal is teljesíthették. 

Sok helyi tévé és rádió viszont továbbra is komoly anyagi gondokkal küzd, miután a járvány és az ezáltal okozott gazdasági válság miatt megcsappantak a hirdetési bevételeik. Ezeknek a médiumoknak viszont a frekvenciadíj eltörlése sem segít. 

Rovatok